SNAJPERI NA KROVOVIMA

Zbog Angele Merkel u Ateni zavladalo nasilje

09.10.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel sletjela je u Grčku, što je njezin prvi posjet toj zemlji od izbivanje europske dužničke krize. Merkel je stigla da bi izrazila podršku ostanku posrnule države u eurozoni, a njezin šestosatni posjet Ateni prate najveće mjere sigurnosti koje je grčka prijestolnica vidjela u posljednjih deset godina. Prema posljednjim informacijama, raspoloženje se, očekivano, pretvorilo u nasilje. Grčka policija morala je koristiti suzavac da bi spriječila prosvjednike od nasrtaja na grčki parlament, javlja The Guardian

Unatoč službenoj zabrani prosvjeda u centru grada, 25.000 Grka okupilo su se u utorak na trgu Sintagma, prosvjedujući pred zgradom grčkog parlamenta protiv posjeta kancelarke Merkel. Prema pisanjima stranih medija, tek je nekoliko pojedinaca bacalo boce i kamenje na policiju, zbog čega su snage sigurnosti bile primorane koristiti suzavac.

Merkel se sastala sa Samarasom tek nekoliko stotina metara od žarišta nasilja.

Na konferenciji za novinare Antonis Samaras je kazao Angeli Merkel kako 'Grci krvare', ali da će država svejedno ispuniti svoja obećanja.

Samaras također tvrdi da je Grčka 'okrenula novu stranicu', pozivajući se na ohrabrujuću izjavu Eurogrupe od sinoć.

Grčki premijer je također pozdravio Merkeličinu odluku da posjeti Atenu danas, rekavši da je 'nastupila nova faza u odnosima između Grčke i Njemačke', javlja The Guardian.

Angela Merkel također je dala izjavu, rekavši da će Grčka i Njemačka blisko surađivati kako kako bi se olakšala kriza.

Kao i Antonis Samaras, njemačka kancelarka je inzistirala da odnosi između Berlina i Atene budu srdačni.

'Njemačka i Grčka .... su partneri i prijatelji u Europi', naglasila je Merkel i dodala da je Grčka ostvarila napredak, ukazujući na smanjenje primarnog proračunskog deficita.

Merkel je također naglasila kako bi sljedeća tranša potpore Grčkoj (vrijedna 31.5 milijardi eura) trebala pomoći poticanju gospodarstva, što je razlog zbog kojegNjemačka pritišće Trojku da dostavi svoje izvješće.

Merkel, međutim, upozorava, da ova potpora 'neće riješiti sve probleme u Grčkoj'.

Merkel je na kraju dodala kakoona nije 'učiteljica i da nije došla dijeliti lekcije'.'Ja sam ovdje kako bi se informirala, jer znam kako je promjene teško provesti', zaključila je Merkel.
Merkel se nakon konferencije uputila na sastanaka s grčikm predsjednikom Papouliasom i grčkim poduzetnicima.

Atena na nogama zbog dolaska Merkel

Učitelji, liječnici i drugi zaposleni u javnim službama u utorak su obustavili rad, a sindikati i oporbene stranke pozvali su članove na ulicu, riskirajući sukob s policijom.

Dva prosvjednika odjevena u njemačke vojne uniforme mahala su zastavama sa svastikama pružajući ruke u nacistički pozdrav, izvještava Reuters.

Policija je rasporedila gotovo 7.000 djelatnika na ulice i krovove Atene, uključujući protuterorističke jedinice i snajperiste, vodene topove i helikoptere, da bi se za vrijeme šestosatnog posjeta spriječili svi rizici po sigurnost njemačke kancelarke. Pod posebnom zaštitom našle su se i zgrada njemačkog veleposlanstva i Goethe institut.

Merkel je na aerodromu u Ateni dočekao crveni tepih i sve vojne počasti. Premijer Antonis Samaras rukovao se s njemačkom kolegicom nakon što je izašla iz njemačkog vojnog zrakoplova. Potom su odsvirane njemačka i grčka himna.

U središtu Atene doček njemačke kancelarke nije bio tako topao. Na trgu Sintagma razvijeni su transparenti s natpisima 'Merkel, odlazi, Njemačka nije tvoja kolonija', 'Ovo nije Europska unija, ovo je ropstvo' i dr.

'Ne želimo te ovdje, Merkel, odlazi kući!... Pretvorili su naš život u pakao', rekla je Maria Dimitriou (40), nezaposlena žena koja je u Atenu doputovala s juga zemlje da bi sudjelovala u prosvjedu.

Prosvjedi u Ateni često se izrode u nasilje jer na njima u pravilu sudjeluju radikali koji na policiju bacaju Molotovljeve koktele i kamenje.

Mnogi Grci okrivljuju Angelu Merkel za bolne mjere štednje koje su im nametnute u zamjenu za financijsku pomoć EU-a i MMF-a koja iznosi više od 200 milijardi eura.

Prosvjedi zbog Merkel u Ateni