PROCES PRI KRAJU

Završilo iznošenje dokaza u 'Velikom maestru'

20.04.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Suđenje za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju 'veliki maestro' primaklo se kraju nakon što su danas izvedeni i posljednji dokazi, pa bi u srijedu trebalo početi iznošenje obrana osmero optuženika, među kojima i dvojice bivših potpredsjednika Fonda Josipa Matanovića i Roberta Peše

Nakon iznošenja obrana te završnih riječi zastupnice USKOK-a i branitelja optuženih, sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul trebalo bi donijeti nepravomoćnu presudu u jednoj od najvećih korupcijskih afera koja je završila na sudu. Na današnjem ročištu dodatno je ispitana svjedokinja Vesne Čižmar, zaposlenice Fonda koja je prije mjesec dana na suđenju optužila policajce da su joj na saslušanju prijetili i tjerali je da izmišlja i opisuje kako bi se moglo manipulirati ponudama u privatizacijama. Ona je danas kazala kako se više ničega ne sjeća te da ostaje kod ranijeg iskaza.

Svjedokinja je u lipnju 2007. izjavila da je na dan zaključenja natječaja za prodaju zemljišta Facinka u HFP-u srela optuženu odvjetnicu Asju Piplović koja joj je rekla da zna da na natječaju sudjeluje i grad Poreč. Kazala je i da je optuženi Mladen Jandriček stalno u kontaktu s optuženim voditeljem Službe prodaje nekretnina Fonda Igorom Petlevskim, te da je za Pešu dala novac koji očito nije došao do njega.

Na suđenju je, pak, tvrdila da se ne sjeća da je s Asjom Piplović pričala o Petlevskom. Sudsko vijeće odbilo je niz novih dokaza obrane, među kojima, suočavanje dvojice USKOK-ovih pouzdanika i bivšeg zadarskog župana Ive Grbića te ispitivanje navodnih ruskih investitora koji su bili zainteresirani za ciglanu Nin.

Višemjesečna antikorupcijska akcija u HFP-u pod nazivom 'maestro' vrhunac je doživjela u lipnju 2007. kada su uhićena trojica potpredsjednika Fonda i još devetero osumnjičenika. Nakon istrage USKOK je podnio dvije optužnice. U prvom slučaju u veljači su nepravomoćno oslobođeni svih optužaba bivši potpredsjednik Fonda Ivan Gotovac i poduzetnik iz BiH-a Svjetlan Stanić.

Uz Matanovića i Pešu, drugom je optužnicom još obuhvaćeno šestero optuženika - voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski, viši savjetnik u toj Službi Darko Mrkonjić, odvjetnici Juraj Parazajder i Asja Piplović te njezin suradnik Mladen Jandriček, osječki poduzetnik i izvanredni profesor tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medić.

Njih se tereti za malverzacije s prenamjenom zemljišta ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare, procjenom zemljišta Badela i prodajom zemljišta Facinka. Osim za primanje i davanje mita USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.