kulturno dobro

Završila obnova Kockice teška više od 30 milijuna kuna

14.12.2019 u 09:33

Bionic
Reading

Radovi na obnovi ovojnice zagrebačke Kockice su gotovi, sa zgrade su skinute skele i s novim prozorima i stolarijom nekadašnje sjedište bivšeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske vratilo je stari sjaj, piše u subotu Večernji list.

Prozori na zgradi poznatoj kao Kockica, u kojoj su smješteni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo turizma, nisu mijenjani otkako je zgrada prema projektu Ivana Vitića sagrađena 1968. U obnovu zgrade krenulo se i jer je zgrada prokišnjavala, a polomljena prozorska stakla i betonske ploče na platou bili su prijetnja za prolaznike.

Kockica je zaštićena kao kulturno dobro, stoga je i nakon obnove morala imati izvorni izgled iz 1968.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da je prije obnove ovojnice zgrada imala energetski certifikat D, a sada je dobila energetski certifikat A. Objasnili su da je najveći problem Kockice bio nedostatak toplinske izolacije te loša hidroizolacija, zbog čega su se u uredima često mogle vidjeti kante u koje je curila i kapala voda. Čelični elementi ovojnice i dvoslojno staklo zamijenjeni su aluminijskim profilima i troslojnim staklom, a sanirani su i betonski dijelovi pročelja zgrade te postavljena toplinska izolacija.

Radovi su započeli u lipnju, a izvodili su se pod konzervatorskim nadzorom zagrebačkoga Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Ugovor za obnovu ovojnice Kockice nakon provedenog postupka javne nabave sklopljen je s tvrtkom Solium iz Osijeka, i to za 24,8 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 31,1 milijun kuna s PDV-om.

  • +18
Kockica - arhiva Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon dovršetka obnove ovojnice u planu je sljedeće godine sanacija platoa ispred zgrade na sjevernoj strani, a procijenjena vrijednost tih radova je 7,5 milijuna kuna bez PDV-a. Zatim će se ići u obnovu asfaltnih površina oko zgrade koja je vrijedna još 2,5 milijuna kuna bez PDV-a, piše Večernji list.

Obnova Kockice počela je 2014. i od tada su obnovljeni i sanitarni čvorovi te zamijenjene vodovodne instalacije. Obnovljen je i sustav rasvjete te unaprijeđen sustava elektroenergetskog napajanja, piše Večernji list.