Hrvatska vatrogasna zajednica

Završila je protupožarna sezona. Po broju požara bila je treća u zadnjih 11 godina

25.09.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) u srijedu je priopćila da je 25. rujna na snagu stupila Odluka o prijevremenom završetku glavnog napora požarne sezone s obzirom na duže razdoblje sa značajnijim padalinama te vrlo malom opasnosti od izbijanja šumskih požara

Odluku je donio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković temeljem situacije na terenu, klimatskih značajki i vremenskih prilika duž cijelog priobalja, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima i zapovjednikom vojnih snaga.

'Protupožarnu sezonu 2019. ocjenjujem visokom ocjenom zahvaljujući odličnoj suradnji svih sastavnica domovinske sigurnosti. Vatrogasci su spremno odgovorili na sve izazove koju su pred njih postavljani jer ovo nije bila sezona bez požara', rekao je Tucaković.

Po broju požara ova je sezona treća u posljednjih 11 godina, ali sa znatno manjom opožarenom površinom što, istaknuo je, govori kako su požari na vrijeme uočavani i ugašeni u jako kratkom vremenu. Protupožarna sezona te vatrogasni angažman ocjenjenjeni su odličnim ocjenama i na jučerašnjoj sjednici Koordinacije za domovinsku sigurnost, dodao je Tucaković.

Uz odluku, izdana je i zapovijed kojom danas u podne prestaje s radom i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH. U slučaju izbijanja većeg broja požara, nastanka velikih požara ili potrebe žurnog angažiranja značajnijih resursa, komunikacija će biti putem Vatrogasnog operativnog središta HVZ-a iz prostora u Zagrebu.