ZAVRŠETAK PREGOVORA

'Završetak pregovora važan za jugoistočnu Europu'

13.04.2011 u 18:42

Bionic
Reading

Završetak pregovora s Hrvatskom osnažit će i europsku orijentaciju zemalja jugoistočne Europe i Hrvatska je spremna pomoći tim zemljama na njihovu putu prema EU-u, rekao je u srijedu u Bruxellesu predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

'Skoro zatvaranje hrvatskih pregovora o punopravnom članstvu u Uniji dodatno će učvrstiti jasnu i nepobitnu europsku orijentaciju zemalja jugoistočne Europe. Model hrvatskog puta, naše pregovaračko iskustvo i jasna europska perspektiva pružaju im veliko ohrabrenje', rekao je Luka Bebić u svom govoru na zajedničkom parlamentarnom sastanku na temu 'Zapadni Balkan - prema integriranijoj Europi', koji se održava u Bruxellesu. Na dvodnevnoj konferenciji, koju organiziraju Europski i mađarski parlament, sudjeluju zastupnici Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu i parlamentima zemalja članica.

Bebić će u svom govoru istaknuo važnost gospodarske suradnje između zemalja jugoistočne Europe. 'Regija i regionalna suradnja u samoj su srži promišljanja hrvatske vanjske politike. Važno nam je sa svim zemljama u regiji graditi dobrosusjedske i partnerske odnose pridonoseći na taj način dugoročnom pretvaranju regije u područje mira, stabilnosti i prosperiteta', rekao je.

Također je naglasio spremnost Hrvatske da 'svojim iskustvom i znanjem stečenim u pregovaračkom procesu s EU bude oslonac zemljama u regiji na njihovu putu u EU".

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek je rekao da su za sve zemlje zapadnog Balkana otvorena vrata za ulazak u Europsku uniju. Buzek je rekao da je jedan od ciljeva ovoga sastanka stjecanje boljeg uvida Europskog parlamenta u proces integracije zapadnog Balkana.

Buzek je prije početka konferencije razgovarao s Bebićem. "Potičem Hrvatsku da uloži sve napore u ovoj završnoj fazi kako bi ispunila sva mjerila za zatvaranje pregovora. Europski parlament je spreman brzo djelovati kako bi, nakon što se završe pregovori, dao svoj formalni pristanak za pristupni ugovor", rekao je Buzek, prema priopćenju iz njegova ureda.