POSTIGNUT NAPREDAK

Završeni prvi razgovori između Srbije i Kosova

09.03.2011 u 19:29

Bionic
Reading

Prvi izravni razgovori između Srbije i Kosova nakon proglašenja kosovske nezavisnosti završeni su u srijedu u Bruxellesu, a obje strane se slažu da je postignut napredak u pitanjima o kojima se razgovaralo

Prvi dijalog između Beograda i Prištine započeo je u utorak navečer u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Europske unije. Srbijansko izaslanstvo predvodi politički direktor u ministarstvu vanjskih poslova Borko Stefanović, a kosovsko zamjenica premijera Edita Tahiri

'Tijekom razgovora postignuti su dobri rezultati i stvoreno dobra i konstruktivno ozračje', rekao je nakon razgovora Stefanović, a kao područja u kojima je postignut napredak naveo je pitanja zemljišnih knjiga, telekomunikacija, matičnih knjiga i zračnog prometa.

'Ostvarili smo dobar napredak, ali mi je teško reći koliki je napredak', rekla je Tahiri.

Kosovska strana ističe da je riječ o tehničkim razgovorima, dok Srbija ističe da sva pitanja o kojima se razgovora imaju političku težinu i da ih se ne može zvati tehničkim. Kosovo također odbacuje svaku mogućnost o svom statusu ističući da je to pitanje riješeno proglašenjem neovisnosti koju je priznalo 75 najutjecajnijih država.

Razgovori dviju strana ubrzo će se nastaviti, a svi sastanci, kojih će biti nekoliko na mjesečnoj razini, održavat će se u Bruxellesu.