KRIŽEVCI

Završeni Dani hrvatskih svetaca i blaženika

30.01.2011 u 11:49

Bionic
Reading

U Križevcima su danas završeni 3. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u organizaciji dviju tamošnjih Župa i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić'

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi svete Ane predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, a potom je predstavljena medalja s likom svetog Marka Križevčanina, akademskog kipara i medaljara Damira Mataušića.

Biskup Huzjak je u propovijedi naglasio da nam nema drugoga puta do puta kršćanskoga života. 'Gledajući svijet oko sebe i način predstavljanja svijeta, pokušajmo se analizirati koliko puta smo o ljudima govorili lijepo i plemenito, a koliko puta smo govorili o tuđim pogreškama, grijesima i nepravdama. Ne bi trebalo biti tolikih skandala, procesa, optužaba i crnila oko nas', rekao je mons. Huzjak te istakao da se 'nemojmo ustručavati jer svetost je poziv svakome od nas'.

'Mi imamo svoje svece i blaženike koji su narasli u našem narodu. Sveti Marko Križevčanin je ovdje ponikao, on je tu stekao svoju svetost koju naš narod i Crkva nosi od svoga utemeljenja. Mi smo baštinici iste vjere, iste milosti Božje i iste kulture. Baštinici smo svega onoga što su naši sveci živjeli i nama ostavili', naglasio je u propovijedi biskup Huzjak.

Također je poručio da 'ne ostanemo ravnodušni i da budemo otvorena srca i živimo svetost i blaženstvo'. 'Mi smo baštinici hrvatske vjere i kulture, svega onoga što je u Hrvatskoj nastalo prisutnošću i snagom Isusa Krista po Crkvi njegovoj među nama', dodao je.

Trodnevni program 3. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima bio je posvećen blaženicima Mariji od Propetog Isusa Petković, Ivanu Merzu i Augustinu Kažotiću te svetom Marku Križevčaninu.

Večeras u 18 sati u križevačkoj Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice bit će služena arhijerejska liturgija koju predvodi vladika mons. Nikola Kekić zajedno s tamošnjim župnicima i svećenicima križevačke eparhije. Liturgija se služi prigodom blagdana triju zaštitnika eparhije - svetog Ivana Zlatoustog, svetog Bazilija Velikog i svetog Grgura Nazijanskog.