PRESUDA U PETAK

Završen slučaj 'veliki maestro'

12.05.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Gotovo dvije godine od uhićenja u antikorupcijskoj akciji 'maestro' na zagrebačkom Županijskom sudu u petak će biti izrečena i druga presuda zbog korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP)

Sedmomjesečno suđenje dvojici bivših potpredsjednika Fonda Josipu Matanoviću i Robertu Peši te još šestero optuženika u slučaju 'veliki maestro' završilo je danas iznošenjem završnih riječi obrana koje su za sve svoje branjenike zatražili oslobađajuću presudu.

I dok su odvjetnici Matanovića i Peše jučer isticali da njihovi branjenici nisu mogli samostalno donositi odluke te da je cijeli slučaj iskonstruiran obmanama USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića i njegovim 'nezakonitim snimkama', branitelji ostalih optuženika tvrde da USKOK jednostavno nije dokazao niti jedan navod iz optužnice.

'Nakon 19 godina pljačke, otimačine i haračenja Hrvatske te nemoralnih privatizacijskih zakona danas pred sudom imamo ljude koje se za sve pokušava okriviti. Nitko od njih nije mogao odlučivati ni o čemu, a oni koji su donosili odluke i danas sjede u Upravnom odboru HFP-a', kazao je u svojoj završnoj riječi Krešimir Krsnik, odvjetnik trećeoptuženog Igora Petlevskog, bivšeg šefa Službe prodaje nekretnina HFP-a. 'Ako se korupcija htjela riješiti trebalo se ići na one koji odlučuju, no ministre je bilo nezgodno inkomodirati', zaključio je Krsnik.

Njegov kolega Mate Matić, branitelj četvrtooptužene odvjetnice iz Buja Asje Piplović, ustvrdio je da su odvjetnici u ovom postupku od početka bili u neravnopravnom odnosu spram USKOK-a te da je cijeli slučaj od početka bio krcat nezakonitostima.'No, vjerujem da nikakvi skriveni ciljevi pri donošenju presude ne mogu biti prioritet u odnosu na dokaze', dodao je Matić.

Predstavnici USKOK-a, s druge strane, u svojoj su završnoj riječi prošlog tjedna zatražili da se svih osmero optuženih iz 'velikog maestra' proglasi krivima i primjereno kazni, kao i da se prvooptuženom Matanoviću oduzme nezakonito stečena imovina.

Policijsko-uskočka akcija 'maestro' vrhunac je doživjela u lipnju 2007. kada su, među ostalima, uhićena trojica potpredsjednika HFP-a, tijela koje su najviši državni dužnosnici uoči uhićenja označili kao 'leglo korupcije'.

Uz Matanovića i Pešu pritvoren je i njihov kolega Ivan Gotovac, koji se u odvojenom postupku našao na optuženičkoj klupi s bosanskohercegovačkim poduzetnikom Svjetlanom Stanićem. No, suđenje poznato kao 'mali maestro' u veljači je okončano oslobađajućom presudom.