IZBORI U EGIPTU

Završen prvi krug, počelo brojanje glasova

25.05.2012 u 08:59

Bionic
Reading

Nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u Egiptu islamistički pokret Muslimanska braća objavio je da njihov kandidat Mohamed Morsi vodi poslije dvodnevnog glasovanja u prvom krugu predsjedničkih izbora, po prvim djelomičnim rezultatima glasovanja

U noći na petak prebrojavali su se glasovi iz prvog kruga u kojemu se 12 kandidata natjecalo za nasljednika Hosnija Mubaraka svrgnuta u narodnoj pobuni.

Muslimanska braća su izvijestila na tiskovnoj konferenciji da njihov kandidat vodi u 236 od 13.000 biračkih mjesta.

'Vjerujem da naš kandidat vodi, kao što govore prve procjene', rekao je Esam al Erian, potpredsjednik Stranke pravde i slobode, proistekle iz islamističkog pokreta.

Konačni rezultati trebaju se objaviti 27. svibnja. Ako nijedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu, drugi krug je predviđen 16. i 17. lipnja.

Ovo su prvi predsjednički izbori s više kandidata na kojima se islamisti natječu sa sekularistima i nositelji promjena s pripadnicima bivšeg režima.

Birališta su zatvorena u 21 sat po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu umjesto u 20 sati, kao što je bilo planirano, da bi što veći broj birača mogao glasovati.

Egipatska glasila nazvala su izbore 'slobodnim i povijesnim', izražavajući zadovoljstvo što je prvi dan protekao u miru i 'veselju', usprkos nesigurnosti koja pritišće zemlju.

Vojno vijeće koje upravlja zemljom u prijelaznom razdoblju obećalo je da će do konca lipnja predati vlast novom predsjedniku.

No mnogi analitičari misle da će vojska i dalje biti važan čimbenik u političkom životu.

Ovlasti budućeg predsjednika još nisu točno utvrđene, ustav iz Mubarakova doba je poništen, a priprema budućeg temeljnog zakona je na mrtvoj točki.

I dok Egipćani glasuju, Mubarak, koji je gotovo 30 godina vladao zemljom, liječi se u bolnici pokraj Kaira. Osamdesetčetverogodišnjem bivšem predsjedniku sudi se za ubojstvo prosvjednika tijekom pobune i za korupciju. Njegova će se sudbina znati 2. lipnja, a tužiteljstvo traži smrtnu kaznu.