VAŽAN POMAK

Završen projekt 3D rekonstrukcije logora Jasenovac

03.10.2019 u 16:40

Bionic
Reading

Završetkom višegodišnjeg projekta "3D rekonstrukcija logora Jasenovac", koji omogućuje vizualizaciju područja bivšeg logora korištenjem najsuvremenije digitalne tehnologije i metodologije, učinjen je važan pomak u daljnjim znanstvenim istraživanjima, ocijenjeno je u četvrtak u Jasenovcu.

Međunarodni projekt, prvi takve vrste u nas, u četvrtak je predstavljen u Javnoj ustanovi Spomen-području Jasenovcu, a rezultat je suradnje te ustanove s Institutom za znanost i tehnologiju i softverskom tvrtkom Eodyne Systems S.L. iz Barcelone. Financiran je novcem Ministarstva kulture te iz programa Horizon 2020 Europske unije za istraživanje i inovacije.

Korištenjem svih dostupnih izvora, zračnih snimaka savezničkih zrakoplova iz 1944. godine, fotografija nastalih od 1945. do 1947. godine, izjava preživjelih logoraša, istraživanja povjesničara i drugih, izrađena je vizualizacija logora u 3D tehnologiji.

"Za sve ovdje počinjene zločine krivi su ljudi, a objekti samo svjedoče o tom vremenu. Cilj je projekta da posluži kao temelj za daljnje istraživanje, ali i edukaciju i obrazovanje mladih. Budući da od objekata u logoru nisu ostali ni temelji, trebalo je iz više izvora prikupiti podatke kako bi se učinila vizualizacija", rekao je ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovca Ivo Pejaković.

Da je riječ o tehnički zahtjevnom projektu, potvrdila je kustosica i suradnica na projektu Andrijana Benčić Kužnar. Virtualnom šetnjom posjetitelji će svojim tabletima moći ulaziti u pojedine objekte, gdje će pronaći sve dosad poznate i vjerodostojne podatke koji se odnose na taj objekt. Projektom je, kako je rekla, obuhvaćeno oko 100 hektara površine logora.

  • +12
Projekt vizualizacije ustaškog logora Jasenovca Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

O tehnologiji i metodologiji projekta opširnije su govorili glavni istraživač i direktor Grupe SPECS - Lab Paul Veschure, te voditelj projekta Sytse Wierenga. Kako su rekli, projekt je nastao na temelju interdisciplinarne znanstvene suradnje muzejskih i informacijskih stručnjaka, kombinacije arhivskog rada, terenskog istraživanja, mapiranja geografskih mjesta te 3D/4D digitalne rekonstrukcije. Svrha je projekta razvoj i uvođenje nove metodologije učenja o logoru Jasenovcu, holokaustu, genocidu i Drugome svjetskom ratu, osobito za mlade u Hrvatskoj i šire, primjenom interdisciplinarnog pristupa i novih tehnologija u znanosti i obrazovanju.

Predstavljanjem projekta primarno će biti obuhvaćena uporaba tablet-računala koji će posjetiteljima prvi put omogućiti da "urone" u povijest i kreću se kroz 3D rekonstrukcije kojima se vizualizira autentični prostor logora.

U planu je da se u Javnoj ustanovi uredi i virtualna soba za prikaz 3D aplikacije, koja će slijediti povijesni tijek događaja i povezivati izloške muzeja s autentičnim mjestima na kojima su pronađeni. Rad 3D rekonstrukcije logora Jasenovca prvi su provjerili učenici Osnovne škole Jasenovca.

Na predstavljanju projekta bili su predstavnici Ministarstva kulture i Muzejsko-dokumentacijskog centra, povjesničari, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, predstavnici Srpskoga narodnog vijeća i Srpske pravoslavne crkve s episkopom Jovanom te drugi gosti.