NAJPOSJEĆENIJI U HRVATSKOJ

Zavirite u Nacionalni park Krka

15.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

NP Krka, nakon NP Plitvice, najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj na početku ove sezone opet bilježi odlične rezultate, a u pripremi su i novi, još bogatiji sadržaji

Prema podacima iz Uprave NP Krka, do 1. lipnja je zabilježeno 83 tisuće gostiju, što je točno na razini rezultata prošle godine u isto vrijeme. U predsezoni prevladavaju agencijski gosti i organizirane skupine, a nakon završetka školske godine u punoj turističkoj sezoni najbrojniji su individualni gosti. Cijene ulaznica su iste kao i prošle godine.

Dosadašnji rezultat u prvih šest mjeseci garantira odličan ukupni rezultat jer za ovu sezonu Uprava NP Krka planira nove sadržaje na prostoru parka. Plan je disperzirati goste na velikom prostoru unutar nacionalnog parka jer do sada najveći broj turista posjećuje Skradinski buk, najatraktivniju i najpristupačniju lokaciju.

Uz već poznate destinacije kao primjerice gradić Skradin, otočić Visovac s franjevačkim samostanom i pravoslavni manastir te Roški slap, u četvrtak 16. lipnja će biti službeno otvorena i promovirana nova atraktivna lokacija. To je arheološko nalazište Burnum s rimskim amfiteatrom, rimskim vojnim logorom i iznimno zanimljivom zbirkom antičkih predmeta i oružja.

Na otvaranju, uz ministra kulture Jasena Mesića bit će i čelnici NP Krka te čelnici općina u šibensko-kninskoj županiji. Osim arheološkog nalazišta Burnum, uz Tilurij kraj Trilja, drugog najvažnijeg rimskog vojnog logora u tadašnjoj rimskoj provinciji Dalmaciji, javnosti će biti predstavljena i obnovljena staza prema slapu Manojlovac s pripadajućim vidikovcem. Taj vidikovac i staza bili su napravljeni za posjet austro-ugarskog cara Franje Josipa i carice Sissy davne 1875. godine. Na otvaranju u četvrtak članovi HNK Šibenik i folklorna društva će izvesti performans koji će podsjetiti na taj zanimljiv povijesni događaj.

Na lokalitet Burnum najlakše je doći s autoputa A 1 na izlazu Skradin prema Kistanjama i udaljenost od A 1 je 20 kilometara. Ivona Cvitan iz Uprave NP Krka je istaknula da je napravljen veliki posao obnovom stare staze na trasi rimske ceste prema slapu Manojlovac koji je izuzetno atraktivan i zbog činjenice da je nakon više desetljeća izoliranosti očuvana iskonska ljepota prirode i ambijenta. Posjet slapu i sklopu mlinica i vodenica, šetnja prirodom i posjet arheološkom nalazištu te razgled arheološke zbirke zapravo čine taj izlet bogatim i sadržajnim u svakom pogledu.

Posjetili smo i Skradinski buk te utvrdili da veliki broj gostiju uživa u šetnji i razgledu slapova na Krki. Brojne su i skupine đaka raznih uzrasta kojima je posjet NP Krka dio edukativnog programa školske ekskurzije. Sve staze su u odličnom stanju i oznake su na svakom koraku tako da se možete snaći bez ikakvog problema, a u kasno proljeće slapovi su bučni i bogati vodom i opravdavaju naziv buk.