TKO JE PRAVI VOĐA HSP-A?

Zavađeni pravaši i Baukov dopis čitaju različito

26.03.2014 u 17:45

Bionic
Reading

Pola godina traje sukob pravaša oko vodstva u HSP-u, između dvije struje koje tvrde da je baš njihov sabor 21. rujna bio legalan. Dok traje spor, u Ministarstvu uprave Danijel Srb još uvijek je upisani predsjednik HSP-a u registru političkih stranaka, ali ministarstvo tek ovih dana treba donijeti rješenje kojim možda ostane na toj funkciji, a možda ga zamijeni Josip Matković, kojega podržava drugi dio članstva. Matković se protivi Srbovu pristupanju Savezu za Hrvatsku, kojom desne stranke žele pridobiti dio desnih birača bez HDZ-a

Srb je jučer novinarima rekao da je Ministarstvo uprave potvrdilo njegovo imenovanje na skupštini stranke u Sisku 21. rujna, i da je tako srušen plan koji je, prema njemu, vodio Anto Đapić, bivši HSP-ovac koji je u međuvremenu pokrenuo vlastitu listu za lokalne izbore u Osijeku, kojom je sada najavio kandidaturu za zastupnika u Europskom parlamentu. Srb ga pak proziva za pakt s Matkovićem.

'Unatoč svim pokušajima onih koji su htjeli ukrasti jednu političku stranku, mi u HSP-u smo znali odgovoriti na sve napade i uspješno završili taj dugotrajan proces. Cijelu operaciju osmislili su bivši predsjednik HSP-a Anto Đapić, njegovi rođaci, prijatelji i kumovi koji su dugi niz godina pokušavali ovladati HSP-om', rekao je jučer Srb, nakon što je primio dopis Ministarstva uprave za koji tvrdi da potvrđuje njegovu funkciju predsjednika.

S druge strane, Josip Matković tvrdi da ministarstvo dopisom samo obavještava Srba da je sukladno propisima primilo njegove informacije o drugoj skupštini stranke, održane u veljači u Sisku, potrebne za daljnji tijek spora.
'Mene je potvrdila većina, kako članova, tako i tijela stranke. Ali spor je još u tijeku i jučerašnja Srbova obmana zato je vrlo neumjesna. On je dobio obavijest da je ministarstvo primilo informacije, a ne riješilo taj postupak. Dakle, tek će se vidjeti tko je predsjednik. A to da iza mene stoji Đapić nije točno; pa on ima svoju nezavisnu listu', kazao je Matković.

Srb je do tada upisan kao predsjednik stranke u registru političkih stranaka, a ima pristup i sjedištu stranke, pečatu, dokumentaciji, web-stranicama.

Ministarstvo uprave u siječnju je odbilo obje skupštine HSP-a održane isti dan, 21. rujna, u Sisku (Srb) i Osijeku (Matković).

Srbova struja nije donijela dobre odluke, jer izaslanici za izvanredni Sabor nisu valjano izabrani, a Matkovićeva nije donijela odluke sukladno Statutu, s obzirom na to da Glavni stan nije utvrdio ključ po kojem će se izaslanici birati u podružnicama stranke.

Matković je u međuvremenu najavio da će, ako preuzme stranku, povući potpis iz Saveza za Hrvatsku koji, uz HSP, još okuplja stranke Akciju za bolju Hrvatsku, Autohtonu hrvatsku seljačku stranku, HDSSB, Hrast, Hrvatsku zoru, Obiteljsku stranku i Zavjet za Hrvatsku.