RUPA POD VODOM

Zaustavljeno curenje na brani u Opatovcu

12.10.2010 u 17:57

Bionic
Reading

Voda iz akumulacijskog jezera Opatovac više ne curi, pa će već u četvrtak u podnožje brane ući ronioci kako bi pokušali snimiti što je prouzročilo kvar na tom objektu, potvrđeno je iz Hrvatskih voda u Osijeku

Ronioci će sa sobom ponijeti kameru kako bi utvrdili gdje se točno nalazi prolaz kroz koji voda nekontrolirano istječe već danima, nakon čega će se moći preciznije govoriti o uzroku i mogućoj sanaciji.

Istjecanje vode iz temeljnog ispusta zamijećeno je krajem prošloga tjedna, nakon čega se žurno počelo s pražnjenjem akumulacijskog jezera kako bi se snizio vodostaj i probao utvrditi uzrok kvara. Ekipe Hrvatskih voda i u utorak su nastavile s prepumpavanjem vode, pa su tri crpke praznile jezero u kojemu se vodostaj, kako je potvrđeno i u vukovarskom Centru 112, snižavao za centimetar po satu.

Proljetos je počelo probno punjenje akumulacijskog jezera kod sela Opatovac u vukovarskom kraju iz kojega su se trebale navodnjavati okolne poljoprivredne površine. Probno punjenje podrazumijevalo je dotok 250.000 kubika vode, nakon čega bi, u konačnici, jezero moglo primiti i četiri puta veće količine vode te navodnjavati do 750 hektara njiva. Vrijednost investicije, koju su platile Hrvatske vode, iznosi 16 milijuna kuna.