ANTI PING-PONG PROSVJED

'Zaustaviti bespotrebno globljenje biciklista'

03.04.2012 u 17:32

Bionic
Reading

Pred zgradom Gradske uprave, prvoj od dvije stanice u današnjem 'dvostrukom' prosvjedu, okupilo se danas preko 2.000 biciklista koji su jučer, putem Facebook profila Sindikata biciklista, pozvani da se priključe Anti ping-pong prosvjedu

Nazvali su ga tako jer tvrde da se upravo tako osjećaju – kao ping-pong loptica kojom se gradske vlasti i policija nabacuju kada je riječ o preuzimanju odgovornosti za nepotrebna globljenja od strane MUP-a i katastrofalnoj prometnoj infrastrukturi namijenjenoj biciklistima za koju je zadužen gradski Ured za graditeljstvo i promet. Na prosvjedu se pred biciklistima pojavio i pročelnik rečenog Ureda, Davor Jelavić kojemu su prosvjednici poklonili set za stolni tenis.

'Ovo je prekrasno vidjeti i trebamo se ozbiljno prihvatiti posla kad je riječ o povećanju biciklističkog prometa u gradu, kao alternativu automobilima i tako smanjiti i prometnu zagušenost, i dobiti čišći zrak u našem gradu. Zadnjih 10 godina premalo smo napravili, jedva 210 km biciklističkih staza i apsolutno podržavam ovaj prosvjed', rekao je Jelavić naglasivši da je cilj Gradske uprave u što skorijem vremenu dostići europski standard, koji iznosi 15 posto udjela biciklističkog prometa u sveukupnom prometu u gradu. Rekao je također da se na sastanku koji su danas prije prosvjeda u Upravi on i gradonačelnik Milan Bandić održali sa Sindikatom biciklista obećalo i odlučilo da se ubuduće nijedan projekt, što se tiče izgradnje novih i popravka postojećih prometnica, neće pripremati bez uvrštavanja i biciklističkih staza kao sastavnog dijela planiranih projekata.

Zašto se bune zagrebački biciklisti?

Službenim uručivanjem zahtjeva koje je Sindikat biciklista pripremio za Poglavarstvo, prvi dio prosvjeda je završio i, uz glasne zviždaljke, buku truba i zvonca s bicikla te trešteću glazbu preko 2.000 prosvjednika zaputilo se na svoju drugu stanicu, pred zgradu MUP-a u Heinzelovoj.

Kako su i najavili, biciklisti su se prema svom idućem odredištu, zgradom MUP-a Heinzelovoj, kretali po svim pravilima, što znači da su od Gradske uprave do Heinzelove bezbroj puta bili prisiljeni silaziti i ponovno se penjati na svoje bicikle. Nisu pretjerali kad su na Facebook profilu najavili da će njihova povorka biti pravi 'teatar apsurda' te su zorno pokazali da je situacija, što se tiče prometne reguliranosti vožnje biciklom po gradu, sve samo ne logična, a kamoli zadovoljavajuća.

Tu su prosvjednici, okupljeni na puno zbijenijem prostoru nego pred zgradom Poglavarstva, poručili policiji daleko glasnije nego pred Poglavarstvom iako ih je bilo koju stotinu manje. U Heinzelovoj se, po iskusnom oku policajaca koje smo zamolili da procijene broj prosvjednika, okupilo preko 1.500 ljudi. Kao i pred Gradskom upravom, prosvjednici su i policiji uručili set reketa i loptica za ping-pong, predloživši im da se dogovore s onima iz uprave grada, odigraju s njima partiju stolnog tenisa i dogovore se kako urediti prometnu regulaciju na način da se zaustavi bespotrebno globljenje biciklista, međutim, za razliku od političara, policija je poklon odbila. Da je stanje na nogostupima i prometnicama toliko loše za bicikliste, dokazali su time što su put koji bi inače na dva kotača mogli od Poglavarstva do policije prijeći za pet do 10 minuta, poštujući sva pravila prelazili više od 30 minuta.

Nakon što su u Heinzelovoj odbili njihov poklon, set za ping-pong, prosvjednici su policiji najavili da će doći opet sutra i opet im pokušati pokloniti rekete, loptice i mrežicu. 'Ne bojte se, ništa vam ne podvaljujemo, slobodno primite naš poklon, kupili smo ga za vas i bilo bi nam drago da ga prihvatite', poručili su biciklisti/prosvjednici policajcima koji su ih samo namršteno promatrali, i u miru se razišli.