POZIV JOSIPOVIĆU I MILANOVIĆU

Zaustavite rehabilitaciju Draže Mihajlovića!

15.03.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Vrgoračke gradske vlasti uputile u otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske, u kojemu se poziva hrvatska vlast da jasno definira svoj stav prema Srbiji, u vezi najnoviji najava djela srbijanske vlade i medija o rehabilitaciji četničkog vojvode Draže Mihajlovića

Vrgorac ove godine obilježava tužnu 70. obljetnicu pokolja stanovnika Zabiokovlja, gdje je stradalo 270 žena, djece, staraca i svećenika u selima Dubrava, Vlaka, Kozica, Dragljane i Rašćane.

Krajem kolovoza 1942., četničke jedinice iz istočne Hercegovine u nekoliko dana poklali su 270 stanovnika zapadnih sela Zabiokovlja, kojima je 29. kolovoza 2010. postavljen spomenik u Rašćanima, u znak sjećanja na žrtve najvećeg zločina koji se dogodio u ovom dijelu Dalmacije.

Na procesu protiv Dragoljuba Draže Mihajlovića u Beogradu 1946., pokolj u Zabiokovlju je bio u optužnici i jedan od preživjelih je svjedočio na suđenju.

'Svaki pokušaj rehabilitacije ratnog zločinca Draže Mihajlovića i četničkog pokreta poraz je ideje čovječnosti, pravde i demokratskih tekovina čovječanstva. Ne zabrinjava me previše što je to civilizacijski korak unatrag za službenu Srbiju, o imidžu svoje zemlje neka oni sami brinu, više me zabrinjava integritet žrtava koji se rehabilitacijom jednog fašističkog pokreta besramno gazi.

Tražim od državnog vrha, predsjednika Josipovića i premijera Milanovića odlučnu reakciju kako bi se zaustavila rehabilitacija zla koje je zauvijek zatvorilo vrata brojnih domova u vrgoračkom kraju, ali i diljem Hrvatske', rekao je vrgorački gradonačelnik, profesor povijesti Borislav Matković

Nakon pisma državnom vrhu, vrgoračke gradske vlasti poslat će pismo s opisom četničkih zločina u Zabiokovlju na adrese svih važnijih institucija u Srbiji, a potom će uputiti pismo i Europskom parlamentu, u kojem će zatražiti sankcije prema Srbiji, državi koja je dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a u skladu s europskim poveljama o osudi totalitarnih režima.