NEKONVENCIONALNI PREDSJEDNIK

Zatvorio je svoju zemlju i prije prvog slučaja zaraze. Za neke je heroj, za druge zločinac

22.05.2020 u 21:15

Bionic
Reading

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele jedinstven je među svojim svjetskim kolegama po mnogo čemu, uključujući način na koji je pristupio koronakrizi. Rijetko je tko ravnodušan prema 38-godišnjem predsjedniku koji je još u ožujku, bez suglasnosti parlamenta, zatvorio državne granice iako Salvador u tom trenutku nije bilježio nijedan slučaj zaraze koronavirusom. Zbog tog poteza Bukele već u prvoj godini predsjedničkog mandata prima pohvale sunarodnjaka, iako se zbog autokratskog vladanja našao na meti međunarodnih organizacija za ljudska prava

Iako je salvadorski vrhovni sud zatvaranje granica proglasio neustavnim, stanovnici te srednjoameričke države uvjereni su da je upravo zahvaljujući odlučnom potezu predsjednika Bukelea izbjegnuta nacionalna katastrofa poput one u SAD-u i Brazilu. Ipak, sve je više onih koji upozoravaju da se taj donedavni biznismen prometnuo u autokrata, pa sad i s vrhovnim sudom te parlamentom vodi bitku oko otvaranja granica.

  • +26
Koronavirus u Salvadoru Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Sura

Od završetka građanskog rata 1992. godine Bukele je prvi predsjednik Salvadora koji je neovisan o dvjema vodećim političkim strankama, konzervativnoj ARENA-i i lijevom FMLN-u. Njegovi preci su palestinski imigranti, a svoj imidž buntovnika pomno je njegovao u predsjedničkoj kampanji, prikazujući se kao lider koji neće pristajati na status quo u državi poznatoj po korupciji i oružanim obračunima kriminalnih skupina.

'Bukele je vrlo fokusiran na to da napravi sve što je naumio i nema mnogo strpljenja za pojedince i institucije koji mu stoje na putu. Koristio je društvene mreže za napad na svoje kritičare, uključujući novinare. Opetovano je napadao i parlament, kojim dominiraju dvije tradicionalne stranke, neprijateljski raspoložene prema njemu', rekao je Geoff Thale, predsjednik organizacije The Washington Office on Latin America (WOLA) za CNN.

S gotovo dva milijuna pratitelja na Twitteru i 90 posto podrške u anketama, razbio je tradicionalne obrasce o političarima u Salvadoru, ali i šire. U rujnu, prije nego što je održao svoj prvi govor u Ujedinjenim narodima, zamolio je okupljene državnike da sačekaju kako bi napravio selfie. Kasnije je pojasnio da će ta fotografija imati više odjeka od njegova govora.

Najviše odjeka međutim imale su fotografije gusto zbijenih zatvorenika iz kaznenog centra, a koje je distribuirao upravo predsjednik Bukele. Fotografije na kojima se vide polugoli zatvorenici s maskama za lice, kako sjede u redovima jedan iza drugoga tako da im se dotiču lice i leđa, osudile su međunarodne organizacije za ljudska prava, uspoređujući ih s najmračnijim trenucima ljudske povijesti.

U veljači Bukele je naredio upad naoružanih vojnika u parlament, nakon što su zastupnici odbili njegov zahtjev da se odobri zajam od 109 milijuna dolara za novu opremu vojske i policije. I to je naštetilo njegovu imidžu u inozemstvu, ali ga je američki predsjednik Donald Trump poštedio kritike.

U ožujku, nakon što je zatvorio granice, naredio je strogu izolaciju stanovništva i privođenje tisuća neposlušnih u karantene, a potom ignorirao naredbu vrhovnog suda da obustavi neustavna uhićenja i povuče vojsku s ulica. Istovremeno, podijelio je najsiromašnijima novčanu pomoć i pakete s hranom.

'Petero ljudi neće odlučivati o smrti stotina tisuća Salvadoraca', tvitao je Bukele. 'Jedno je tumačiti ustav, a posve je drukčije narediti smrt.'

Nayib Bukele Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Predsjednik planira krenuti u postupno otvaranje Salvadora 6. lipnja, no parlamentarci traže da to bude ranije. U ponedjeljak je vrhovni sud opet demantirao Bukelea, tvrdeći da on nema ovlasti širiti mjere protiv epidemije i apelirajući na to da predsjednik i parlament donesu zajedničku odluku o popuštanju mjera. Za to vrijeme parlamentarci su predložili zakon o trenutačnom ukidanju karantene, a Bukele je obećao da tako nešto on neće odobriti. U Salvadoru živi 6,5 milijuna ljudi. Prema službenim podacima, zaraženo je 1725 stanovnika, a od posljedica bolesti Covid-19 umrlo ih je 33.