KRIZA DOTUKLA TRGOVCE I UGOSTITELJE

'Zatvoreno zbog preuređenja'

31.03.2010 u 10:28

Bionic
Reading

'Prostor za najam', 'Iznajmljuje se dućan' i 'Zatvoreno zbog preuređenja' natpisi su koji 'krase' mnoge izloge lokala u Zagrebu. Gospodarska kriza utjecala je na sve segmente društva, no golem udarac zadala je malim obrtnicima i vlasnicima malih tvrtki

Prošlo je nešto više od godine dana otkad je ministar financija Ivan Šuker napokon priznao da je Hrvatska u recesiji. Već i samim tim priznanjem zaustavljene su brojne investicije. Prošlu godinu još su uspjeli preživjeti oni koji su odrađivali poslove dogovorene 2008, no 2010. za obrtnike i vlasnike tvrtki donosi gotovo biblijsku sušu.

Brojke su neumoljive: više od sedam tisuća zatvorenih obrta u prošloj godini, prema podacima Hrvatske obrtničke komore. Do stvarne je brojke propalih malih poduzetnika teško doći, ali dovoljno je prošetati nekim od većih hrvatskih gradova te vidjeti oblijepljene izloge i prazne lokale.


Zakon o zabrani rada nedjeljom

Male trgovce najprije je dotuklo otvaranje trgovačkih centara i lanaca trgovina. U malim trgovinama, takozvanim marketima, kojih je bilo u svakom kvartu, često bi radio sam vlasnik ili članovi njegove obitelji. Dolaskom gospodarske krize male obiteljske trgovine, s uglavnom osnovnim prehrambenim proizvodima, gotovo je nemoguće naći.

No tu hrvatska Vlada daje svoj 'antirecesijski' doprinos i u najgorem mogućem trenutku zabranjuje rad nedjeljom. Nakon stupanja tog zakona na snagu, u četiri mjeseca zatvorene su 1.152 trgovine.

Zakon o zabrani pušenja

Kad se već udarilo po trgovcima, zašto se ne bi i po ugostiteljima. Zbog Zakona o zabrani pušenja samo u Zagrebu zatvoreno je između 500 i tisuću kafića. 'To su podaci iz naših izvora. Mi ne možemo doći do statističkih podataka jer je nekome u interesu da mi to nemamo', kazao je za tportal Mario Mikulić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Za desetak dana istječe šestomjesečni rok prilagodbe, tj. počinje ponovno provođenje Zakona o zabrani pušenja. Zahtjev za pušačke prostore Ministarstvu je predao mali broj ugostitelja. Većina će ih, zbog visoke investicije u skupe ventilacijske sustave, kafiće namijeniti isključivo nepušačima. Hoće li to utjecati na prihode, vidjet ćemo nakon 9. travnja, kad Zakon ponovno stupa na snagu.