ELEKTRONSKI NADZOR

Zatvoreniku u Srbiji na nogu stavljen odašiljač

05.01.2011 u 18:09

Bionic
Reading

U Srbiji se od danas izvršava presuda kućnog zatvora s elektronskim nadzorom. Prvom osuđeniku na nogu je stavljen odašiljač za elektronski nadzor, zahvaljujući kojemu će kaznu, umjesto u zatvoru, odslužiti kod kuće

U Hrvatskoj bi odsluženje kazne izvan zatvora, s elektronskom narukvicom, trebalo zaživjeti do kraja godine. Spomenuta se mjera, kako javlja B92, počela u Srbiji primjenjivati još u listopadu, no tek je danas zaživjela u praksi, jer se čekalo da prve sudske odluke koje predviđaju elektronski nadzor osuđenika postanu pravovaljane.

Led je tako probio Z. J. iz Kraljeva osuđen na pet mjeseci zatvora za teško kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti prometa te mu je na nogu postavljen, prethodno testirani, odašiljač za elektronski nadzor.

Ovakav bi se sustav nadzirane slobode uskoro trebao početi primjenjivati i u Hrvatskoj pa bi do kraja 2011. oko tisuću zatvorenika, odnosno 20 posto osuđenih na kaznu zatvora, ćelije moglo zamijeniti kućnim zatvorom uz narukvice za elektronički nadzor. U siječnju bi trebao biti raspisan i natječaj za nabavku opreme i usluga zaštitarskih kuća koje će upravljati elektroničkim nadzorom.

Elektronsku bi narukvicu kojom će se pratiti kretanje trebali dobiti, među ostalima i osuđeni pedofili, obiteljski nasilnici te huligani sa sportskih stadiona.

Oni koji je dobiju neće smjeti izlaziti iz svog doma bez odobrenja suda, osim ako im je potrebna hitna medicinska pomoć, u suprotnom će se aktivirati alarm te će završiti u zatvoru. Službenici će najmanje svaka 72 sata nadzirati postupaju li okrivljenici prema rješenju te će o njihovu ponašanju obavještavati državnog odvjetnika i policiju.

Ovakav će sustav donijeti milijunske uštede državnom proračunu. Zbog troškova ustroja i nabave opreme, najskuplja će biti prva godina provođenja nadzirane slobode. Prema pisanju Večernjeg lista, jedan dan jednog zatvorenika prve će godine stajati oko 45 kuna. Sljedeće će godine dan pojeftiniti za 10 kuna, a u trećoj godini cijena jednog dana trebala bi biti 30 kuna za jednog nadziranog osuđenika; primjerice, jedan dan zatvora stoji oko 360 kuna