nova pravila

Zatvorenicima zbog koronavirusa ograničene posjete i pogodnosti

25.03.2020 u 19:25

Bionic
Reading

Uprava za zatvorski sustav i probaciju ograničila je pravo zatvorenika na posjete, što je jedna od mjera koje se od sredine ožujka postupno uvode u hrvatskim kaznionicama temeljem praćenja epidemioloških pokazatelja o povećanom riziku zaraze koronavirusom.

Pravo zatvorenika na posjete je ograničeno te se posjeta može odobriti isključivo po posebnom odobrenju upravitelja, a kada je to nužno radi zaštite prava zatvorenika u sudskom postupku ili u drugim nepredvidivim slučajevima, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

Zatvorenicima se također ne odobravaju pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom, što uključuje pogodnosti dužih i češćih posjeta te pogodnosti izlazaka, a obustavljene su i sve aktivnosti organizacija civilnog društva u kaznenim tijelima.

Jedna od mjera usmjerena je na smanjivanja broja izvođenja zatvorenika na sud pa je pojačano korištenje video-linka sa sudovima.

Obustavljeno je i upućivanje zatvorenika na rad izvan kaznenog tijela, dok su u suradnji zdravstvene zaštite i osiguranja u kaznenim tijelima utvrđeni protokoli zaprimanja paketa za zatvorenike.

Umjesto posjeta video posjeta i češće telefoniranje

Radi ublažavanja štetnih psiholoških posljedica tih mjera, ali i omogućavanja održavanja kontakata između zatvorenika i članova njihovih obitelji, osobito djecom, zatvorenicima je omogućeno češće i duže telefoniranje, a uz podršku UNICEF-a proširena je mogućnost video-posjeta zatvorenicima.

U skladu s mogućnostima kaznenih tijela, zatvorenicima je omogućen češći boravak na svježem zraku te su intenzivirane aktivnosti strukturiranog i svrhovitog korištenja slobodnog vremena zatvorenika.

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je u srijedu da se s ciljem zaštite zdravlja osoba lišenih slobode i službenika te pravovremenog otkrivanja bolesti još od početka veljače u Upravi za zatvorski sustav redovito prate epidemiološki pokazatelji te se poduzimaju mjere prema preporukama službi.

Odmah je, napominju, započeto s pojačanim praćenjem zdravstvenog stanja zatvorenika i maloljetnika te su poduzete mjere opreza - od pojačane higijene osoba i prostorija do dodatnog opskrbljivanja zaštitnom opremom i donošenja uputa o postupanju u slučajevima sumnje na zarazu.

Ističu i da kaznena tijela, sukladno organizacijskim mogućnostima, osiguravaju provođenje mjera dezinfekcije te dovoljnu količinu odgovarajućih zaštitnih sredstava. Utvrđen je protokol postupanja u slučaju da zatvorenik manifestira tegobe dišnih puteva i/ili druge simptome koji mogu ukazivati na nastanak bolesti.

Ministarstvo pravosuđa napominje da u koordinaciji s nadležnim sudovima i državnim odvjetništvima poduzima sve mjere na rasterećenju kaznenih tijela i osiguravanju što boljih uvjeta zatvorenicima.

Svako kazneno tijelo odredilo je posebne prostorije za izolaciju osoba sa simptomima koji mogu ukazivati na nastanak bolesti, dok se u okviru zatvorskog sustava pripremaju odgovarajući izolirani prostori većeg kapaciteta za smještaj zatvorenika u slučaju pojave epidemije.

Ministarstvo napominje da dosad nije zabilježen slučaj zaraze osoba lišenih slobode novim koronavirusom.