KATASTROFALNI UVJETI

Zatvorenici na Bilicama prijete štrajkom glađu

Bionic
Reading

Pritvorenik iz splitskog zatvora na Bilicama napisao je pismo u kojem opisuje katastrofalne uvjete u tom zatvoru. Osim prenapučenosti, ne odvajanja pritvorenika i zatvorenika, 'stanovnike' Bilica muče užasni higijenski uvjeti

Problem prenapučenosti već je općepoznat, a ovim putem u javnost izlaze šokantni detalji o zatvorskoj svakodnevici koja je redom ista i za pritvorenike i za zatvorenike, ali i za osobe koje završe u ćeliji po nalogu prekršajnog suda. Na Bilicama je zbog svega navedenoga započet i štrajk glađu.

Podatak da istu ćeliju dijele osobe koje su tek osumnjičene i optužene i prekršajno prijavljene s onima koje su već osuđene upozorava na kršenje osnovnih pravila smještaja u zatvorima. Otprije je već poznato da Bilice nemaju poseban odjel za maloljetnike, tako da oni borave zajedno s punoljetnim kriminalcima. Sve navedene probleme, službene su institucije opravdavale nedostatkom prostora i popunjenošću ćelija brojem dvostrukim od kapaciteta.

U ćelijama se zatvorenici peru u kantama s vodom, jer se odbijaju tuširati u sanitarnim čvorovima u kojima su uznapredovale kolonije gljivica zbog kojih redom dobivaju kožne infekcije. U velikom broju takvih kabina za kupanje, glave tuševa i cijevi za vodu su razbijene.

Tople vode najčešće nema, te je zagrijavaju za pranje u ćelijama. Kožnim bolestima pogoduje i što se mjesečna zaduženja higijenskih potrepština ne dobivaju redovito. Osim šampona, krema za brijanje, jednokratnih britvica, četkica za zube i deterdženta, nedostaje čak i toaletnog papira.

Posteljine nedostaje, a ona koja se i koristi ne pere se redovito. Madraci za spavanje i plahte su iskidani i zapaljeni. Zatvorenici kojima nema tko prati odjeću, rade to sami te je suše na rešetkama prozora, zbog čega je u ćelijama još manje svježeg zraka. U ćelijama ima čak do deset osoba, takoreći sjede jedan drugome na glavi jer nema dovoljno stolica.

Zbog nemogućih uvjeta, smrada i loše prehrane, pojedinci padaju u nesvijest te je jedan pritvorenik pritom udario glavom i zadobio ozljede. U zatvoru postoji ambulanta, a za posjet zubaru čeka se mjesecima. Nervoza je sve izraženija te često dolazi do međusobnih obračuna i ozljeđivanja oštrim predmetima, piše Slobodna Dalmacija.

'Ne želimo ništa više nego što nas pripada po zakonu, a to je četiri metra kvadratna i devet metara kubnih, da jedemo kao ljudi na stolu i da se ne trujemo raznim tabletama da ovo preživimo', navodi se u pismu.