VULKAN NE MIRUJE

Zatvoren zračni promet nad Zadrom i Splitom

09.05.2010 u 12:41

Bionic
Reading

U prostoru srednjeg Jadrana - Ancona - Split - Zadar do visine 6000 metara danas od 14 sati objavljena je zabrana leta zbog povećanja koncentracije vulkanskog pepela iznad dopuštene razine koju proizvođači mlaznih zrakoplova dopuštaju, priopćila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP).

Zabrana je donesena sukladno zahtjevima i instrukcijama Eurocontrola i obveznoj proceduri uz obradu zrakoplovno-meteoroloških izvješća.
Aerodromi Zadar i Split su operativno zatvoreni za mlazne komercijalne zrakoplove.

Ograničenje se ne odnosi na manje zrakoplove, vojne zrakoplove i zrakoplove u nuždi.

Sljedeće podatke HKZP objavit će u priopćenju nakon 20 sati.

Piloti zrakoplova su u obvezi pratiti relevantne zrakoplovno-meteorološke informacije o statusu zračnog prostora, stoji u priopćenju koje je potpisala savjetnica za informiranje i odnose s javnošću HKZP-a Olivera Ilijaš.

Austrijski zračni prostor je u nedjelju bio djelomično zatvoren i tako će ostati do ponedjeljka ujutro. Zračne luke Beča, Innsbrucka, Linza i Salzburga su bile zatvorene nakon širenja oblaka vulkanskog pepela s Islanda, objavila je Austro Control, austrijska agencija za zračnu navigaciju.Agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol je navela da bi se područje najzahvaćenije oblakom vulkanskog pepela trebalo smanjiti u nedjelju, ali taj problem i dalje traje.

Četiri aerodroma na sjeveru Španjolske, kao i aerodromi na sjeveru Italije i u Rimu, već su zatvorena, a ista sudbina zadesila je i zračnu luku Porto u Portugalu.

Rute prekooceanskih letova preusmjerene su na sjever, preko Grenlanda, kako bi se izbjegao oblak koji se proteže od Islanda do Azora.

Posljednje snimke islandskog vulkana Eyafjallajokula pokazuju jačanje njegove aktivnosti.