OSTAVLJENA OD SVIH

Zatvor zbog samoobrane od nasilnika

26.11.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Dvije godina zatvora i 21.000 kuna sudskih troškova – tako glasi nepravomoćna presuda koprivničkog Županijskog suda za 57-godišnju Ružicu Tukšu, ženu koja je početkom prošle godine 'prekoračila nužnu obranu'

Ne mogavši pobjeći partneru Dragutinu Pavličeku, koji ju je mlatio i naganjao u kući, usmrtila ga je njegovom ilegalnom sačmaricom koju je pronašla na tavanu, kamo se pokušala skloniti od njegovih batina, piše Jutarnji.hr.

'Ne znate vi u kakvom sam paklu godinama živjela', kazala je Ružica Tukša iz Ravenskog Pavlovca pored Križevaca, otirući suze drhtavom rukom. Početak njihova zajedničkog života izgledao je idilično. No, uskoro su počele prve uvrede, pa i šamari, a Ružica ih je od svih tajila.

'Pokušavala sam ih opravdati, mislila sam da sam i sama kriva. Pokušavala sam izbjeći sve što ga je živciralo, ali postajalo je sve gore i gore. Više mu nije trebao povod, tukao bi me ni za što. Već je cijelo selo brujalo o tome', priča Ružica Tukša. S vremenom, batine je počela dobivati i njezina 83-godišnja majka. Znao joj je, priča, lupati glavom o zid, a hranu bacati na pod, da je uzima kao pas. I već odrasla djeca su je prestala posjećivati jer je i prema njima bio nasilan. Jednom je pretukao i njezinu kćer.

'Zvala sam policiju više puta, molila ih da ga maknu iz kuće, ali ništa se ne bi dogodilo. A kad bi policija otišla, postajao bi još gori. Govorio je kako nema te policije ni suda koji će njemu doći na kraj', rekla je Ružica Tukša.

Cijela je obitelj, kaže, godinama živjela u strahu. Čekali su da vide koji će danas razlog naći za batinanje.

'Razmišljala sam hoću li sljedeći put izvući živu glavu', priča. I tog kobnog dana, 18. siječnja, Pavliček je počeo vrijeđati Ružicu i njezinu majku te psovati. Ošamario je Ružicu, šakom je udario u prsa, a Ružica je pokušala pobjeći i sakrila se na tavan. U smrtnom se strahu, rečeno je na suđenju, pomokrila.

Pavliček je krenuo za njom. No, nakon što je zakoračio na dvije stepenice, Ružica ga je pogodila hicem iz sačmarice koju je zlostavljač sam izradio. Metak mu je prošao kroz prsa i iskrvario je. Njezin je odvjetnik najavio žalbu na presudu te će tražiti da se Ružica Tukša oslobodi, a njezino djelo prepozna kao nužna obrana. No, i državno tužiteljstvo najavilo je žalbu: oni traže da se Ružici sudi kao klasičnom ubojici.