PODACI IZ EUROPSKIH ZEMALJA

Zatvaranje škola može smanjiti širenje H1N1

27.11.2009 u 11:57

Bionic
Reading

Zatvaranje škola moglo bi smanjiti širenje pandemijskog virusa gripe H1N1 za petinu, no istodobno bi se moralo razmisliti o negativnim makroekonomskim posljedicama njihova zatvaranja, objavili su u petak znanstvenici

LONDON - Stručnjaci su proučili podatke iz osam europskih zemalja, ustanovivši da bi zatvaranje škola za vrijeme trajanja pandemije smanjilo bliske socijalne kontakte za 10 posto, a širenje virusa za 21 posto.

"Među školskom se djecom, zbog njihova bliskog i čestog socijalnog kontakta te načina održavanja higijene, obično najbrže prošire svi virusi", rekao je belgijski znanstvenik Niel Hens sa sveučilišta u Antwerpenu koji je vodio istraživanje.

Upotrijebljeni su rezultati prikupljeni u belgijskim, finskim, britanskim, njemačkim, talijanskim, luksemburškim, poljskim i nizozemskim školama.

Svjetska zdravstvena organizacija WHO nije donijela nikakvu preporuku oko zatvaranje škola u jeku pandemije i takvu je odluku prepustila nacionalnim vladama. Većina njih odlučila je škole ostaviti otvorenima jer se H1N1 širi i drugim oblicima kontakta, a zatvaranje škola istodobno bi značilo da mnogi zdravstveni i ostali radnici moraju ostati kod kuće i brinuti o djeci što bi dodatno naštetilo ionako krizom pogođenim svjetskim ekonomijama.