ŠEŠELJEVCI PRATILI SUĐENJE

Zatražena osuda za zločince s Ovčare

20.01.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Na ponovnom suđenju u Beogradu za ratni zločin na Ovčari, zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević zatražio je u ponedjeljak da optuženi budu proglašeni krivima i da se osude, dok su predstavnici obrane za svoje branjenike zatražili oslobađajuće presude, doznaje se u utorak u Beogradu.

Sudsko vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u ponedjeljak je zatvorilo za javnost nastavak ponovljenog suđenja za ubojstvo oko 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari.

Suđenje je bilo zatvoreno jer se u postupku optuženi Miroslav Đanković trebao suočiti sa svjedokom suradnikom 'broj 1'.

Tužitelj Knežević predložio je da optuženima bude potvrđena krivnja te da budu osuđeni, kao i da se pri odmjeravanju kazne uzme u obzir jesu li sudjelovali u ozljeđivanju i likvidaciji ratnih zarobljenika ili su i naređivali da se to čini.

Dodao je da dokazi izvedeni na ponovnom suđenju osamnaestorici pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara nedvosmisleno potvrđuju da su optuženi izvršitelji kaznenog djela za koje im se sudi.

Punomoćnici obitelji žrtava u završnoj riječi istaknuli su da je prva presuda, koju je ukinuo Vrhovni sud Srbije, bila dobra te da je ukinuta iz političkih razloga.

Odvjetnik optuženih Miroslava Đankovića i Vuje Zlatara, Rajko Jelušić u završnoj riječi kritizirao je način vođenja istrage, navodeći da se ona svela na traženje izvršitelja koji bi prihvatio status svjedoka suradnika, te da svjedok suradnik ne ispunjava uvjete za takav status.

Jelušić je kazao da suđenje nije bilo pravično niti pošteno, posebice glede pristupa dokazima, te da postupak traje neprimjereno dugo zbog pristranosti tužitelja.

Osporio je vjerodostojnost svjedoka suradnika 'broj 1 ', navodeći da se optužnica temelji na iskazima koji su, po njegovoj ocjeni, proturječni.

Suđenju je nazočilo i nekoliko osoba iz vrha Srpske radikalne stranke, koji su na ovratnicima nosili značke s likom predsjednika te stranke Vojislava Šešelja.

U vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u ožujku 2007. godine počelo je ponovno suđenje pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara, optuženim za umorstvo oko 200 hrvatskih zarobljenika u noći s 21. na 22. studenoga 1991. na Ovčari.

Ponovno suđenje zakazano je jer je Vrhovni sud Srbije u prosincu 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu za taj zločin i vratio predmet na ponovno suđenje.