TAJNI SASTANAK

Zatopljavanje odnosa između Turske i Izraela

01.07.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Neimenovani izvor izraelske Vlade potvrdio je za BBC da je prvi put nakon napada izraelskih snaga na turski brod Navi Marmara (31. svibnja) održan sastanak između ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua i izraelskog ministra trgovine Benjamina Ben Eliezera. Sastanak je navodno održan na zahtjev turske strane, ali službena Ankara za sada šuti

Nije još jasno gdje je sastanak održan, jer se govori o Bruxellesu, ali i o Zurichu.

Ministar Ben Eliezer najliberalniji je i naviše sklon obnovi odnosa s Turskom u izraelskoj vladi.

Nije jasno ni to je li Davutoglu promijenio platformu s kojom nastupa Turska: javna isprika Izraela zbog ubojstva devet turskih državljana i ekonomska odšteta članovima obitelji osim pokretanje istrage međunarodne i neovisne komisije.

Da se sastanak ipak održao govori reakcija ministra vanjskih poslova Izraela, ultradesničara Avigdora Liebermana koji je javno kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da je narušio njegov javni ugled i međunarodni autoritet.

Iz ureda premijera Netanyahua stigao je odgovor da Lieberman nije bio obaviješten o tajnim pregovorima zbog 'tehničkih razloga'.

Turska smatra da bi se trebali popraviti odnosi s Izraelom, jer su dvije zemlje odlično surađivale, pa i na vojnom planu, sve do napada na pojas Gaze 2008. godine.

Procurio je i izvještaj turskih forenzičara koji kaže da su izraelske snage pucale na turske volontere iz blizine i vrlo precizno. Petero od devetero žrtava su imale po metak ili dva u glavu, a svi još i u leđa.