'CLOSE GITMO NOW!'

Zatočeni iz Guantanama mogu u SAD

21.10.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Američki Senat u utorak je prihvatio zakon koji će omogućiti prebacivanje zatočenih iz mornaričkog zatvora Guantanamo na Kubi u SAD radi suđenja, što bi trebalo pomoći administraciji Baracka Obame da provede plan o zatvaranju tog spornog objekta početkom iduće godine

WASHINGTON - Plan da se dopusti prebacivanje osumnjičenih za terorizam iz Guantanama u SAD gdje bi im se sudilo podržan je sa 79 glasova, uz 19 protiv, kao dio proračunskog zakona od 44.1 milijarde dolara za ministarstvo domovinske sigurnosti, izvijestio je CBS News.

Ta zakonska mjera već je ranije prihvaćena u Predstavničkom domu Kongresa, a nakon što je potpiše Barack Obama stupit će na snagu.

Obama je u siječnju naložio zatvaranje Guantanama u roku od godinu dana, no planovi za premještaj i tretman zatočenih koji neće biti oslobođeni, još nisu dovršeni, a njihovom premještaju na tlo SAD-a protive ne samo oporbeni republikanci u Kongresu, već i brojni demokrati.

Zakonska mjera prihvaćena u utorak traži od administracije da razradi poseban plan prije bilo kakvih budućih premještaja, te obavijest 15 dana prije transfera zatočenika i potvrdu da on ne predstavlja sigurnosni rizik.

Zasebno od rasprave i glasovanja u Senatu, skupina umirovljenih generala i ratnih veterana u utorak je pokrenula kampanju "CLOSE GITMO NOW" (Odmah zatvorimo Gitmo - što je nadimak za Guantanamo), s ciljem da se pridobije potpora za zatvaranje objekta i prebacivanje zatočenika, kojih je trenutačno oko 220.

Kampanju prati oglašavanje na kabelskoj televiziji.