TERŠELIČ I DOCUMENTA

'Zatečeni smo reakcijom biskupa na odlikovanje Hedla'

20.12.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Čak 12 dana nakon što je Komisija HBK Iustitia et pax kritizirala činjenicu da je predsjednik RH Ivo Josipović odlikovao novinara Dragu Hedla, javila se Vesna Teršelič, voditeljica Documente, te pohvalila odlikovanje Hedla i izrazila zatečenost reakcijom Crkve

Hedl je odlikovan Redom Stjepana Radića za 'osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine', što se posebno odnosi na pisanje o ratnom zločinu nad Srbima u Osijeku i Slavoniji u vrijeme Domovinskog rata. Iustitia et pax istaknula je pak da je Hedl 'osoba koja je denuncijantski pozivala na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavala živote nevinih ljudi, a koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za klevetu, osoba koja se često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena te nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje'. Hedl je prije 30-ak godina nazivao bl. Alojzija Stepinca 'krvnikom među svecima', stavljajući u taj negativan kontekst i bl. Ivana Merza.

'Svojim pisanjem o kršenju ljudskih prava te istraživanjima zločina protiv civila u Osijeku, zbog kojih je bio izložen prijetnjama smrću, kao i angažmanom u pripremi filma o Vukovaru, Drago Hedl je nesporno zaslužio dodijeljeno mu priznanje', smatra Teršelič.

Ističe da su potpisnici priopćenja, Katarina Kruhonja, Zoran Pusić, Dražen Lalić, Drago Pilsel i Nenad Puhovski, 'zatečeni reakcijom Komisije HBK Iustitia et pax u kojoj su biskupi dan nakon dodjele zatražili od predsjednika da povuče odlikovanje koje je dodijelio Dragi Hedlu pozivajući se, sa zakašnjenjem od 30 godina, na jedan njegov tekst - na 'mrlju' iz prošlosti'.

'Zabrinuti smo zbog toga kakav će učinak imati to što je od biskupa izostalo jasno iskazivanje solidarnosti sa žrtvama i jasna podrška razotkrivanju zločina naspram obrane, posebno nakon obnovljenih napada na Dragu Hedla u Glasu Slavonije. Tim više što nadbiskup Marin Srakić zna da javnost zna da je u zatvoru obilazio prvooptuženoga Branimira Glavaša, da je dio biskupa potpisao priopćenje u kojem su se zalagali za puštanje Glavaša iz pritvora i da nije bilo ikakve reakcije kada je u javnost puštena snimka obraćanja osuđenog Glavaša članovima HDSSB-a, u kojoj sebe uspoređuje s blaženim Alojzijem Stepincem – Osuđen sam nevin poput Stepinca!', stoji u priopćenju.