MARIJANA PULJAK

'Zastupnike koji ne dolaze u Sabor treba kažnjavati'

30.10.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Pressing na N1 televiziji Marijana Puljak iz stranke Pametno kazala je da kada bi oni došli na vlast kako bi im prvi potez bio snimiti stanje, kosture u ormaru, ali i da su ona je njena stranka opcija koja govori o bolnim i dugotrajnim reformama

'Na početku je uvijek nužno. Politika za koju se mi zalažemo je politika temeljena na dokazima. Zanimaju nas analize i stručni temelji, dugoročna rješenja. Vidjeli ste da naš program ima 91 referenci, 40 stručnjaka je radilo na tom programu. Predstavili smo ga prije 20-ak dana i primijetili smo da se u medijima, kad se uspoređuju programi SDP-a ili HDZ-a, spominje i naš.

Dakle, trud se isplatio i jako smo ponosni. Mi smo predložili 18 reformi, ali pravosuđe, javna uprava i lokalna samouprava su ključne te tzv. pametne specijalizacije iz strategije Europa 2020., gdje se inzistira na visokim tehnologijama. Na razini EU je dogovoreno u kojoj će se grani koja zemlja specijalizirati', kazala je Puljak u Pressingu N1 televizije

Navela je kako je obrazovanje je temelj društva, ali da se u predizbornoj kampanji s njim nitko ne bavi.

'Izdvajanja Hrvatske za obrazovanje su oko 0,75 posto BDP-a, a u Europskoj uniji je to oko 2 posto, s ciljem da se poveća na 3. Mi smo si zadali skromni cilj od 1,4 posto. U obrazovanju se zalažemo za sličan model kao u zdravstvu. Usluga i kvaliteta moraju biti dostupne svima, i kod privatnika i u javnom sektoru', istaknula je Puljak.

Upitana neće li se javnim ustanovama tada smanjiti broj pacijenata, pa time i prihodi kazala je kako je 'problem zdravstva je kompleksan i svi tu reformu promatraju sa svog kraja, iz ambulante, specijalističkog kuta'.

'Treba zadržati dostupnost usluge svima, ali raširiti krug privatnih usluga najviše moguće i tu poticati konkurenciju, koja će dovesti do kvalitete', smatra Puljak.

U seriji kratkih pitanja navela je kako Vatikanske ugovore treba revidirati, da jedina nekretnina ne može biti predmet ovrhe te da zastupnike koji ne dolaze u Sabor treba kažnjavati.

Na pitanje zašto je istupili iz MOST-a nezavisnih lista kazala je da su s njima dugo razgovarali, ali da je njena stranka inzistirala na konkretnom dokumentu.

'Mi smo inzistirali na jasnoj i transparentnoj organizaciji, na programu, dakle, dokumentu na kojem će biti zapisano kakvoj Hrvatskoj težimo, kojim reformama i tražili smo da ljudi s naših lista imaju samo jedan posao, zastupnički i da ne završi neko drugi u Saboru. To je ozbiljan posao od 8 sati dnevno i skandalozno je da zastupnici ne misle da ne moraju na posao. Uz to također ne možete ništa paralelno raditi', pojasnila je Puljak i dodala da o će o eventualnoj koaliciji s njima razmišljati nakon izbora. Također je istaknula da neće podržati ni HDZ ni SDP.