SPORNI PUTNI TROŠKOVI

Zastupnik Vinković tuži Sabor zbog duševnih boli

07.11.2009 u 08:22

Bionic
Reading

Hrvatski Sabor podnio je kaznenu prijavu protiv zastupnika SDP-a i gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića na Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu iz istih razloga zbog kojih ga je saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo s 10 tisuća kuna – zbog protupravne naplate putnih troškova

Potvrđeno je to neslužbeno iz saborskih izvora Jutarnjem listu, a Vinković je time postao prvi zastupnik koji je kažnjen od Povjerenstva, ali i prvi protiv kojega je Sabor podnio kaznenu prijavu. Povjerenstvo je naime utvrdilo da je ovaj SDP-ovac od 11. siječnja 2008. do 29. travnja 2009. godine bio u sukobu interesa te da je zloupotrijebio posebna prava dužnosnika.

Utvrđeno je naime da je on u tom razdoblju 19 puta putovao na relaciji Đakovo – Zagreb, koristeći pri tome službeni automobil Grada Đakova, ali je u evidenciji navodio da je dolazio privatnim automobilom te je od Sabora naplaćivao putne troškove što je u konačni dosegnulo iznos od 17 tisuća kuna.

Vinković je naravno prozvao Povjerenstvo da je njihova odluka politički motivirana i dirigirana iz vrha HDZ-a te je najavio tužbu protiv Sabora “zbog narušavanja ugleda.”

'Sada, nakon što su podnijeli i kaznenu prijavu definitivno ću ih tužiti, a sav ću novac dobiven u toj parnici uplatiti u gradski humanitarni fond “Za dječji osmijeh”. Ja sam tih spornih 17.088 kuna uplatio u državni proračun još u travnju ove godine, iako držim da nigdje nisam pogriješio i da mi taj novac pripada. Povjerenstvo je tu odluku donijelo po nalogu HDZ-a, a ja ću zadovoljštinu za to potražiti na sudu', rekao je Vinković, koji je još jednom pozvao Sabor da daju u javni uvid knjigu prisustva na sjednicama.

'Iz toga bi se jasno vidjelo da sam ja bio na više sjednica, nego što sam naplatio troškova, a na sjednice sam dolazio i službenim automobilom Grada i privatnim. Isto tako ih pozivam da objave u što se sve koriste službeni automobile ministara, a osobito potpredsjednika Sabora. Oni s tim vozilima idu i u shopping. Nisam uzeo niti jednu lipu koja mi ne pripada i spreman sam za borbu s njima na sudu, a isto tako želim reći i da se odričem imuniteta za taj, ali i sve druge slučajeve, ako ih ima', poručio je Vinković.