policijska reforma

Zastupnički dom Kongresa prihvatio tzv. zakon George Floyda, nejasni izgledi u Senatu

04.03.2021 u 10:12

Bionic
Reading

Zastupnički dom američkog Kongresa prihvatio je u srijedu zakon koji zabranjuje kontroverznu policijsku taktiku svladavanja uhićenih i olakšava put za tužbe protiv policajaca koji su kršili ustavna prava osumnjičenih, premda su izgledi mjera u Senatu nesigurni.

Demokrati su progurali "Zakon Georgea Floyda o policiji" glasanjem 220 prema 212 glasova, uz potporu samo jednog republikanca, samo nekoliko dana prije nego što je bivšem policajcu iz Minneapolisa Dereku Chauvinu počelo suđenje zbog optužbe za ubojstvo u slučaju Floydove smrti prošle godine.

Četrdesetšestogodišnji Floyd, Afroamerikanac, umro je kad mu je Chauvin koljenom pritiskao vrat gotovo osam minuta. Njegovo je ubojstvo izazvalo višetjedne prosvjede širom zemlje i svijeta, od kojih su mnoge vodili aktivisti pokreta Black Lives Matter.

"Koliko još ljudi mora umrijeti, koliko još okrutnosti mora biti snimljeno" prije nego što se ozakone policijske reforme, pitala je demokratska predstavnica Karen Bass, koja je zakon napisala s predsjednikom Odbora za pravosuđe Doma Jerroldom Nadlerom.

Kazala je kako će se u skladu s tim zakonom policija smatrati "odgovornom" kada krši ustavna prava, ali također će podržati lokalno poticanje poboljšanja u radu policije u zajednici, posebno za manjinske četvrti.

Jedna od najkontroverznijih odredbi promijenila bi "kvalificirani imunitet" za policiju, što bi dodatno otvorilo vrata za tužbe zbog uporabe prekomjerne sile.

Reuters je u svibnju 2020. objavio istragu koja je otkrila kako je kvalificirani imunitet, uz stalnu doradu Vrhovnog suda, olakšao policijskim službenicima da ostanu nekažnjeni nakon ubojstva ili ozljeđivanja civila.

Konzervativni republikanci napali su demokratski zakon, rekavši da bi to dovelo u opasnost živote policajaca, a zajednice bi bile manje sigurne.

Pokušaji policijske reforme prošlo ljeto su se raspršili u Kongresu nakon što je Dom usvojio tzv. zakon Georgea Floyda, a demokrati blokirali republikansku verziju zakona u Senatu jer, iako se također bavio problemima kao što su policijski zahvati gušenja, naloga za pretres i upotrebe policijskih kamera, nije propisivao uvođenje obveznih promjena na tim područjima.

Senator Tim Scott, autor republikanskog zakona, rekao je u izjavi Reutersu da pozdravlja razgovore s demokratima o kvalificiranom imunitetu.