PRIJEDLOZI SDP-A I HDZ-A

Zastupnici za smanjenje plaća dužnosnika

18.03.2009 u 18:02

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u poslijepodnevnom dijelu sjednice Hrvatskog sabora složili su se da treba smanjiti plaće državnih dužnosnika, a oporba je ocijenila kako je vlast prekasno reagirala

ZAGREB - Zastupnici su objedinjeno raspravljali o SDP-ovom prijedlogu zakona o utvrđivanju osnovice za izračuna plaća državnih službenika, kojim se traži da se plaće u ovoj godini ne povećaju za 6 posto temeljem kolektivnog ugovora, te o Vladinom prijedlogu izmjena zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika koji predviđa da se osnovica za obračun plaća državnih dužnosnika određuje posebnom odlukom Vlade, a ne vezivanjem uz osnovicu za obračun plaće državnih službenika i namještenika.

Prema Vladinom prijedlogu, plaće dužnosnika utvrđivale bi se množenjem osnovice za obračun plaće s koeficijentom utvrđenim za određene dužnosnike.

"U suštini i naš i prijedlog Vlade govore o istim ili vrlo sličnim rješenjima, a razlika proizlazi iz toga što je naš prijedlog da se osnovica smanji za 6 posto u odnosu na službeničku, a Vladin danas predviđa, nakon što je osnovica već povećana, smanjenje od 10 posto", rekla je Željka Antunović

U sve težoj gospodarskoj situaciji uslijed svjetske krize, napominje Antunović, državni dužnosnici moraju pokazati da dijele sudbinu i solidarizirati se s običnim građanima. "Mi kao državni dužnosnici na najvišoj razini moramo pokazati i višu razinu solidarnosti", dodala je.

Antunović je ustvrdila kako je Vlada izgubila kredibilitet jer je predugo čekala sa svojim prijedlogom, dok je SDP, napominje, svoj prijedlog uputio još u siječnju.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić rekao je kako je Vlada analizirala stanje gospodarstva i punjenje državnog proračuna, te vodila socijalni dijalog, odnosno ozbiljnu ekonomsku politiku.

"Država i državna administracija, državni dužnosnici, dijelit će sudbinu hrvatskoga naroda, a prema stavu Vlade državni dužnosnici moraju prednjačiti i kao pozitivan primjer najviše se odreći i najviše štedjeti", rekao je.

SDP-ov prijedlog je lijepa gesta, ali matematički u proračunu ne poboljšava financijsku sliku, kazao je Palarić, dodavši kako je Vlada, pak, najavila drastičnije smanjenje, a koliko će ono u konačnici biti vidjet će se nakon analiza.

"Ali, trenutačno to nije moguće, dok se ne izmijeni zakon, i dok se ne razdvoji osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika od osnovice za obračun plaće državnih službenika i namještenika", kazao je Palarić.

Zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh rekao je kako je iznenađen da je Vlada tek sad reagirala i uputila svoj prijedlog, dodavši da se smanjenje plaća državnim dužnosnicima ne smije nazivati nikakvom antirecesijskom mjerom.

"Financijski efekt ovih manevara neće bitno utjecati na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, ali je na simboličnoj razini vrlo važan signal jer govori o solidarnosti", rekao je Richembergh. Napomenuo je kako se ne smije pristati na demagogiju da saborski zastupnici time dijele sudbinu naroda. "Pa ne možemo dijeliti sudbinu naroda koji ima četiri ili pet tisuća kuna s pozicije kad imate 15 ili 18. To nije dijeljenje sudbine nego je naprosto solidarnost", rekao je Richembergh.