od prevencije do palijative

Zastupnici u borbi protiv raka: Uskoro donošenje plana borbe protiv raka

03.10.2019 u 14:47

Bionic
Reading

Skupina "Zastupnici protiv raka", s predsjednikom Sinišom Vargom (BM 365) na čelu, najavila je u četvrtak da će se uskoro donijeti nacionalni plan borbe protiv raka koji će obuhvaćati sve - od prevencije do palijativne skrbi

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić–Janković izvijestila je nakon sjednice u Saboru da je nacionalni plan borbe protiv raka prošao dvije recenzije i da je trenutačno u postupku usklađivanja mišljenja, a očekuje se da će se uskoro donijeti.

"Veseli nas što ćemo biti jedna od zemalja u Europi koja će imati svoj nacionalni program, to je ono što nam je nedostajalo i veseli nas što je Vlada to prepoznala", rekla je Katalinić-Janković, dodajući kako se nada će se kroz predviđene mjere popraviti pokazatelji raka u Hrvatskoj.

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao da je obolijevanje od raka veliki javnozdravstveni problem i da će, po procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, taj problem biti još veći zbog starenja stanovništva i opasnosti vezanih uz ponašanje.

U Hrvatskoj se na godinu dijagnosticira oko 23 tisuća novih slučajeva raka, pri čemu je u muškaraca najčešći rak prostate, pluća i debelog crijeva, a u žena rak dojke, debelog crijeva i pluća.

Iako je Hrvatska zemlja srednje incidencije raka, ima izrazito visoki mortalitet i pri dnu je među zemljama Europske unije po petogodišnjem preživljenju, upozorio je Capak, ističući potrebu donošenja nacionalnog plana borbe protiv raka.

Predsjednik skupine "Zastupnici u borbi protiv raka" Siniša Varga pozvao je još jedanput sve žene da se odazovu na preventivne preglede ranog otkrivanja raka koji se provode tijekom listopada.

Skupina zastupnika pod nazivom "Zastupnici u borbi protiv raka" osnovana je u Hrvatskome saboru 18. siječnja 2019. po uzoru na skupinu zastupnika koja pod istim nazivom djeluje u Europskome parlamentu. Svrha joj je podići svijest javnosti u borbi protiv raka, pružati potporu oboljelima te promicati bolju kvalitetu života onih koji su pobijedili rak.