sabor

Zastupnici: Potreban nacionalni konsenzus u borbi protiv raka

06.06.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Članovi radne skupine 'Zastupnici za borbu protiv raka' u četvrtak su u Hrvatskom saboru istaknuli važnost donošenja Nacionalnog plana borbe protiv raka jer je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja koja ga nema, priopćeno je iz Hrvatskog sabora

Donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka je ključno jer Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja ga nema. Mora se znati gdje bolesnik ide, što će tamo dobiti i u kojem roku, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština.

Na radnom sastanku na kojem su uz zastupnike sudjelovali i gosti, liječnici onkolozi, predstavljena su stajališta liječnika o problemima na koje nailaze prilikom liječenja pacijenata te su informirali zastupnike o mogućnostima poboljšanja borbe protiv raka kroz ciljane promjene u organizaciji zdravstvene zaštite, nabavi nove opreme za zračenje, poboljšanje dostupnosti inovativnim lijekovima te razvoju centara izvrsnosti.

Kako je rak vodeći javnozdravstveni problem u svijetu i predstavlja složeni društveni problem za svaku zemlju, pa tako i Hrvatsku, stručnjaci su izrazili zadovoljstvo i dali podršku inicijativi 'Zastupnici u borbi protiv raka'.

Istaknuli su kako inicijativu smatraju prvim korakom u postizanju nacionalnog konsenzusa oko javnih politika u zdravstvu koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti.

Osobito važnom naglašena je činjenica da je inicijativa pokrenuta uoči donošenja i implementacije Nacionalnog plana za borbu protiv raka te se očekuje da će to biti dodatno osiguranje da Nacionalni plan zaživi u svim segmentima i donese značajan napredak u sveobuhvatnoj onkološkoj skrbi u Hrvatskoj..

Saborski zastupnik Siniša Varga rekao je kako borba protiv raka mora biti prioritet rada svih saborskih zastupnika, bez obzira na stranačke boje. 'Zajedno sa strukom i udrugama pacijenata moramo raditi na promjeni paradigme o zloćudnim bolestima, poboljšanju prevencije i odziva na preventivne preglede, te poboljšanju dijagnostike i terapije za svakog oboljelog', poručio je Varga