TUMAČENJE ZAKONA

Zastupnici pitaju smije li HTV emitirati treći program

11.02.2009 u 15:53

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije zatražio je danas od Odbora za zakonodavstvo da dade vjerodostojno tumačenje Zakona o HRT-u, odnosno da protumači smije li HTV početi emitirati treći digitalni program.

Vjerodostojno tumačenje Zakona iniciralo je Programsko vijeće i Uprava HRT-a, nakon što su se konkurentske Nova TV i RTL žalile da bi takav program bio protuzakonit.

HTV je, naime, najavio da će se novi program sastojati od sportskih sadržaja te zabavnih i glazbenih emisija.

Budući da se HRT financira televizijskom pretplatom, njegov se program mora usredotočiti na područja u području javnoga servisa, pa bi program sa sportskim i ostalim zabavnim sadržajima bio neprimjeren, upozoravaju Nova TV i RTL.

Antun Vujić (SDP) u raspravi je upozorio na mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koja smatra da treći program nije moguće pokrenuti po važećem Zakonu.

Vujić je, međutim, uvjeren da Agencija ne razlikuje gospodarske od javnih interesa te da se pojavljuje kao "advokat jedne strane".

Boris Kunst
(HDZ) predložio je da Odbor na posebnoj sjednici razmotri stav Vijeća za elektroničke medije koje je prekršajno prijavilo Novu TV zbog emisije "Trenutak istine".

Njegov stranački kolega Josip Đakić ocijenio je, pak, da bi Vijeće, nakon što je niz godina RTL-u izdalo više od 400 opomena, trebalo posegnuti i za strožim mjerama, poput privremenog oduzimanja koncesije.

Mirando Mrsić (SDP) upozorio ga je, međutim, da Odbor nije nadležan za kažnjavanje nakladnika, te da bi Vijeće trebalo pustiti da radi svoj posao.