sporna poljoprivreda

Kaos u sabornici: Zastupnici oporbe okružili saborsku govornicu i spriječili raspravu

05.12.2018 u 15:52

Bionic
Reading

Nakon što su zastupnici raspravili sve točke koje su im bile na rasporedu za danas, predsjedavajući Željko Reiner najavio je da nastavljaju s raspravom o Zakonu o poljoprivredi, koji je na rasporedu tek za četvrtak. Oporbi to nije dobro leglo, te je neuobičajenim metodama krenula spriječiti raspravu

O Zakonu o poljoprivredi trebalo se raspravljati sutra, no nakon 15 sati Reiner je najavio da nastavljaju s tom točkom.

Odmah je stigla i reakcija iz Mosta, koji se pobunio da se o zakonu raspravlja u popodnevnim satima, da nema ni ministra da ga predstavi, a da nema ni zastupnika. 'Prekinimo sjednicu', vikao je Miro Bulj.

Predsjedavajući Željko Reiner objašnjavao je da zakon mogu braniti i državni tajnici, a da je sam zakon bio na rasporedu za ovaj tjedan.

'Povrijeđeno je nepisano pravilo da se najavljuju točke kada će biti. Mi smo tu najavu dobili prošlog tjedna i kolege su se pripremili za raspravu za sutra. To je nekorektno i nedemokratski prema kolegama zastupnicima', rekao je SDP-ov Domagoj Hajduković.

'I sami ste rekli da nije povreda poslovnika nego nepisano pravilo', odgovorio je Reiner, koji kaže da su se i prije dodavale točke. 'Ne vidim zašto toliko činite probleme', rekao je Reiner.

No dok je to objašnjavao Bulj je stao za govornicu bez da mu je predsjedavajući dao riječ, zbog čega je dobio i opomenu s oduzimanjem riječi. Nakon toga napravio je isto i Grmoja, kojem je također uslijedila opomena.

Bulj je nakon toga opet stao za govornicu, a Reiner je zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja.

U uzavreloj atmosferi u sabornici i HDZ-ova strana izgubila je živce, pa je i iz njihovih redova u jednom trenutku netko dobacio Bulju: 'Čobane'.

'Ja sam ponosan na to', odgovorio mu je Bulj.

Nakon toga je cijela oporba, odnosno desetak zastupnika koji su bili u dvorani okružila govornicu. Bili su tu Mostovi Grmoja, Bulj, Tomislav Panenić, Robert Podolnjak, SDP-ovci Arsen Bauk, Domagoj Hajduković i Saša Đujić, HSS-ovci Željko Lenart, Davor Vlaović i Mladen Madjer te Branimir Bunjac iz Živog zida.

'Neka nas straža sve sada nosi', komentirali su.

Reiner nije imao druge opcije nego odrediti stanku. Nakon stanke Reiner je rekao da će se sjednica nastaviti sutra jer je 'nasilno' prekinuta.