SABORSKI POSLOVNIK

Zastupnici obvezni evidentirati svoj dolazak

05.07.2012 u 18:25

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik danas je većinom glasova podržao konačni tekst izmjena saborskog Poslovnika, koji sadrži i prijedlog da se zastupnici kod dolaska u Sabor evidentiraju elektroničkom karticom, iako u raspravi većina članova, pa i oni iz vladajuće koalicije, nije bila sklona takvoj novini

Predsjednik Odbora Josip Leko (SDP) izvijestio je da je u prijedlog izmjena Poslovnika uvrštena i odreba o evidentiranju zastupnika, pri čemu bi izostanak trebao pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svog kluba ili radnog tijela, iako nisu predviđene nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor.

Takav prijedlog odmah je izazvao protivljenje HDZ-ovih članova, koji su ga ocijenili ponižavanjem zastupnika i udarom na parlamentarizam.

'Ovo je novi alat za ponižavanje i srozavanje najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela', poručio je Ilija Filipović (HDZ).

Njegov stranački kolega Davorin Mlakar također je evidentiranje zastupnika ocijenio nepotrebnim, ističući kako vjeruje da su svi koji su prisegnuli na zastupničku dužnost svjesni odgovornosti tog posla.

'Bojim se da je ovo početak jedne loše, nepotrebne prakse za parlamentarizam', poručio je.

Da se ta odredba treba izostaviti iz prijedloga smatra i Vladimir Šeks (HDZ), istaknuvši kako je najveći problem u zastupnicima koji ne dolaze na glasanje, te predloživši da se Poslovnikom predvide opravdani razlozi zbog kojih se dopušta izbivanje s glasanja.

'To bi po meni trebalo udariti po džepu', kazao je Šeks, založivši se za novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano ne dolaze na glasanje.

Nezadovoljan obvezom da moraju potvrditi izostanak iz Sabora bio je i SDP-ovac Marin Jurjević, ističući kako elektronička kartica neće promijeniti bit stvari želi li netko raditi ili ne, složivši se da bi se takva obveza trebala uvesti za glasanje.

Nezadovoljstvo je izrazio i lošom percepcijom zastupnika u javnosti, iako ne tvrdi da neki zastupnici tome nisu pridonijeli. 'Kao da je nepristojno biti zastupnik, da je normalno na ulici zastupniku opaliti pljusku ili ga barem pljunuti', poručio je.

Da postoji niz situacija koje zastupnika priječe da bude u Saboru istaknuo je i Goran Beus Richembergh (HNS), ističući da zastupnici nemaju radno vrijeme, da nemaju 'ni petka ni svetka', te da je teško za očekivati da svaki svoj izostanak trebaju pravdati.

Pridružio se prijedlozima da se rigoroznije ide prema zastupnicima koji ne dolaze na glasovanje.

Iako je rekao kako nema ništa protiv evidentiranja karticom, Milorad Pupovac (SDSS) naglasio je kako nije na zastupnicima koji savjesno obavljaju svoj posao da se moraju pravdati od medijske 'sustavne kampanje protiv parlamentarizma'.

'Zašto novinari ne kritiziraju svoje vlasnike koji im ne isplaćuju plaće i kada im ne objavljuju tekstove, nego dopuštaju da ih se huška na parlamentarizam', poručio je Pupovac.

Protiv evedentiranja karticom nije bio ni Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), iako se više zalaže za sankcioniranje zastupnika koji konstantno ne dolaze na raspravu, a posebno na glasanje.

Evidentiranje dolaska u Sabor branio je predsjednik Sabora Leko, ističući kako to rješenje nema pretenziju ograničavati slobodu zastupnika, posebno stoga što ne predviđa nikakve sankcije.

'Nema imperativnog mandata, zastupnik ne mora dolaziti u Sabor i sudjelovati u raspravi', poručio je.

Riječ je, naglasio je Leko, samo o tome da bi se dosadašnja knjiga dolazaka zamijenila elektroničkim sustavom, a smisao te promjene, među ostalim, vidi i u tome da bi zastupnici prijavljivali kada su na bolovanju, što je u ovih 20-tak godina učinilo tek tri do četiri zastupnika.