repozitorij podataka

Zastupnici o buci: Hoće li se zacrtano provoditi?

22.01.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Saborski zastupnici složili su se u petak s Vladinim zakonskim prijedlogom da se mjere zaštite od buke usklade s europskim pravilima, no upozorili su kako kod nas uvijek ostaje problem hoće li se zakon provoditi

Dotaknuli su i pitanje buke s LNG terminala u Omišlju.

HDZ-ov zastupnik Ivan Kirin rekao je da se u medijima povela velika rasprava o buci LNG terminala, no istraživanja su pokazala da je ona u zakonom dopuštenim razinama. Osjetljivost na buku je individualna, dodao je i upitao državnog tajnika je li u tom slučaju riječ o medijskoj prenaglašenosti i politikanstvu.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić odgovorio mu je kako „u ovom trenutku“ ne bi želio iznositi te kvalifikacije, no buka je, poslije onečišćenja, drugi agens koji negativno djeluje na čovjeka.

Buka nije nešto što možemo zanemariti i olako shvatiti, ona na čovjeka djeluje izravno i neizravno, rekao je Plazonić, navodeći njezine negativne učinke na ljudsko zdravlje.

Mjere zaštite od buke obvezni su provoditi tijela državne uprave, lokalne jedinice, pravne i fizičke osobe koje obavljaju registrirane djelatnosti, rekao je državni tajnik u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti od buke.

Izmjenama se, istaknuo je, uvodi novi pojam "repozitorij podataka", informacijski sustav kojim upravlja Europska agencija za okoliš, a koji sadržava podatke o buci iz okoliša koji se dobivaju putem nacionalnog tijela za izvješćivanje i razmjenu podataka.

"Pet godina je adekvatan period, uostalom, sve moramo predočiti Europskoj komisiji, pa ako ona nađe nepravilnosti, može protiv nas pokrenuti određene postupke", odgovorio je Plazonić Ivanu Ćeliću (HDZ), koji je pitao je li dobro rješenje da su samo naselja veća od 100 tisuća stanovnika dužna svakih pet godina revidirati strateške karte buke.

Renata Sabljar Dračevac (SDP) smatra da je predloženi zakon u interesu građana, no ključna će biti njegova provedba. Dobro je da imamo repozitorij buke, rekla je pitajući se možemo li se u borbi protiv buke osloniti samo na Državni inspektorat s obzirom na to da građani nisu zadovoljni njegovim radom.

Navodeći da se razina buke u Hrvatskoj unatrag 30 godina smanjuje, pogotovo ona iz željezara, brodogradilišta i tvornica, Davor Dretar (DP) je ustvrdio kako je to očito "zahvaljujući vrijednim, malim ekolozima".

Pretvorili smo se u naciju konobara i sobarica koji na prstima hodaju u apartmanima da ne bi probudili goste, dodao je.

Sabor je raspravio i prijedlog da potvrdi ugovor između Hrvatske i Portugala o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka te je time zaključio rad za ovaj tjedan u kojemu je održao Aktualno prijepodne, raspravio izmjene Zakona od potresa, odluku o proglašenju IGP-a i izvješće o radu državnih odvjetništava u 2019.

O tim točkama Sabor bi trebao glasovati idući tjedan.