POSAO IZ SNOVA

Zastupnici EU-a imaju 13 tjedana godišnjeg

05.01.2011 u 12:37

Bionic
Reading

Bijes je zavladao po briselskim hodnicima. Naime, njemačka eurozastupnica Inge Grassler otkrila je da su najbolje plaćeni političari na Zapadu, predstavnici u Europskom parlamentu, u prošloj godini imali skandaloznih 13 neradnih tjedana

Najbolji posao na svijetu više nije ispitivanje vodenih tobogana po luksuznim svjetskim odmaralištima ili čuvanje plaže nekog rajskog tropskog otoka. Odsada je to radno mjesto u administraciji EU-a. Naime, Inge Grassler, zastupnica njemačkih kršćanskih demokrata u Europskom parlamentu, otkrila je malo poznatu stavku u radnom ugovoru briselskih zastupnika, prema kojoj 45 minuta prekovremenog rada svaki dan izrodi dodatna 24 dana godišnjeg odmora.

Pribroji li se tome standardna 24 slobodna dana, sedam praznika i 11 neradnih dana, ispada da su zastupnici EU-a u prošloj godini imali 13 tjedana za pecanje, skijanje ili krstarenje oko južne Kaledonije. Drugim riječima, najbolje plaćeni političari na Zapadu, europski parlamentarci, koji u prosjeku zarađuju oko 105.000 kuna mjesečno, ne rade četvrtinu godine.

Za sve je zaslužna tzv. flexitime shema, originalno smišljena za niže plaćene tajničke dužnosti, no iz nekog božanskog razloga počela se primjenjivati i na 1962 zastupnika, kojima 45 minuta ekstra radnog vremena - prije svega na papiru, naravno - u zamjenu za cijeli dodatni godišnji uopće nije zvučala loše. Pridodamo li tome činjenicu da je službeno radno vrijeme briselskih političara manje od osam sati dnevno, točnije 37,5 sati tjedno, 45 dodatnih minuta i ne zvuči kao teški prekovremeni rad.

Beneficijama tu nije kraj. Za razliku od ostatka društvenih i financijskih sektora koji su proteklu godinu proveli pod mantrom recesije, kresanja plaća, otkaza i drastičnih mjera štednje, europskim zastupnicima je plaća 2010. narasla za 3,7 posto. Jasno, treba nova ribička oprema, a i set palica za golf se počeo ljuštiti.

Otkriće Inge Grassler je, očekivano, uzbudilo duhove, a britanski europarlamentarac Syed Kamall izjavljuje da bi, kada bi se u Bruxellesu primijenili isti uvjeti kao i za radnike u javnom sektoru u Velikoj Britaniji, vjerojatno trebali daleko manje zastupnika i time uštedjeli na budžetu. Pridružio mu se i bavarski predstavnik Markus Ferber: 'Privilegije dužnosnika EU-a moraju se ukinuti što je prije moguće.'

Isto je nanjušio i David Cameron. Prošloga mjeseca je uspješno urgirao kod Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja da se svima zaposlenima u administraciji EU-a zamrznu plaće na neodređeno. Dok nacionalne ekonomije balansiraju na rubu bankrota, bogohulno je da činovnici u Bruxellesu žive bolje i rade manje no ikad.