najam stanova

Zastupnici dižu ustavnu tužbu, Maras: Država je zaštićene najmoprimce poslala na cestu

15.04.2019 u 12:36

Bionic
Reading

Čak 32 saborska zastupnika poslala su Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom izmjena Zakona o najmu stanova, koji će, kako kažu, desetak tisuća građana poslati na cestu

'Smatramo da je taj zakon neustavan. Temeljni razlog je što je u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda od prije dvadesetak i nešto godina koja je zaštićenog najmoprimca definirala kao trajno rješenje, a postojećim zakonom desetak tisuća naših sugrađana tjeramo na cestu', kazao je na press konferenciji pred Ustavnim sudom SDP-ov Gordan Maras, koji se nada da će Ustavni sud poništiti zakon i vratiti ga u saborsku proceduru.

Maras traži da se nađe pravičnije rješenje koje će zaštitit i i vlasnike stanova, ali i zaštićene najmoprimce. 'Ne može se ići preko leđa najranjivije skupine u ovom trenutku koja nije kriva što se '90-tih našla u toj situaciji. Ne možemo raditi nešto preko koljena', kazao je Maras.

Ti stanari su, dodaje, već sada u problemu jer im najamnina skače i već ove godine će imati problema s otplatom.

'Ustavni sud ako je nešto odlučio prije 20 i nešto godina, uvjeren sam da mora odlučiti to i sada. Država je zaštićene najmoprimce poslala na cestu i to ne smijemo dozvoliti', kaže Maras.

'Ovaj zakon se odnosi na 10 tisuća sugrađana koji su dovedeni u neravnopravan položaj, ugrožena su njihova ljudska prava, a jedno je pravo na dostojanstven život i stanovanje', dodao je SDP-ov Domagoj Hajduković.

Novinarima se obratila i Mira Perković iz Udruge stanara Grada Zagreba, kazavši kako joj mirovina iznosi 2.555 kuna, a već za ovu godinu mora platiti stanarinu u iznosu od 1.155 kuna.

'U petoj godini najamnina će mi biti 3675 kuna. Moja mirovina to neće pokriti. Ja imam režije i moram živjeti', kazala je.