STANKA U SABORU

Zastupnici dignuli glas zbog 'nasilja i banditizma' u redakciji Hrvatskoga tjednika

15.07.2015 u 12:42

Bionic
Reading

Iako je danas bio zadnji dan zasjedanja Sabora prije ljetne stanke, zastupnici su sjednicu ponovno započeli stankama. Ovaj put im je povod bio upad u redakciju Hrvatskoga tjednika, što je, smatra dio zastupnika, samo nastavak zastrašivanja medija

HDZ je, kazala je Sunčana Glavak, ozbiljno zabrinut 'zbog nasilja koje se dogodilo prepadom maskiranih razbojnika u Hrvatski tjednik'.

'Je li moguće da postoji namjera zastrašivanja bilo koga u hrvatskom medijskom prostoru i koji su motivi za izravan upad i napad u jednu redakciju', kazala je.

Podsjetila je na nedavno pretučenog novinara Željka Peratovića, kao i na novinarku HRT-a Helenu Krmpotić, čiji se otac, kaže, obratio pismom glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu pozivajući ga da ne daje otkaz njegovoj kćeri i poručujući da on više neće svjedočiti na suđenju Josipu Perkoviću.

'Stradavaju li ljudi u medijskom svijetu koji su progovarali o tajnim službama bivše države? Što bi bilo da se tako nešto dogodilo, ne daj Bože, da je bio upad u Večernji list, u Jutarnji list, u Novosti? Svi bismo bili na stupu srama', kazala je Glavak, dodavši kako HND o svim ovim primjerima selektivno progovara.

Zatražila je Glavak i reakciju policije. 'Da pronađe počinitelje, a ne da, kao u slučaju svastike primjerice, još ne znamo tko je osramotio hrvatsku državu. I ovo je sramoćenje na najgori mogući način', poručuje Glavak.

Zatražila je i da Vlada reagira na pojavu nasilja prema novinarima. 'Tražimo od Vlade da zaštiti svakog građana, svakog čovjeka, a jednako tako i one kojima je posao progovarati o svim nepravilnostima koje su se događale u našem društvu. No je li suviše to tražiti od Vlade? Je li suviše to tražiti za nezaposlene, obespravljene, blokirane od Vlade koja je šesta najneuspješnija u svijetu? Je li to odraz ozbiljne krize u našem društvu? Je li to ozbiljno ugrožen moral i sve vrijednosti hrvatskoga društva?', kazala je Glavak.

Napad na Hrvatski tjednik osudio je nezavisni zastupnik Branko Vukšić, iako se, kaže, ne slaže s onime što oni pišu. 'Uistinu je počeo u medijskom prostoru u Hrvatskoj vladati strah. Međutim, ponešto smo i mi krivi zbog toga', kazao je Vukšić.

Upozorio je da novinari nisu izloženi samo fizičkom nasilju. 'Oni su izloženi pritiscima vlasnika i određenih političkih grupa. Sjećamo se da je u Novom listu isto tako bilo najavljeno da će novinar dobiti otkaz i bio je već u tijeku otkazni rok zbog toga što je prenošenjem jednog intervjua izrazio svoj stav. Na sreću, nije se dogodilo ono najgore. Ipak je savjest proradila. U Slobodnoj Dalmaciji isto tako su se dogodili otkaz ili su novinari sami otkazali suradnju zbog političkih pritisaka, zbog pritisaka vlasnika na njih. Na HTV-u, koji bi trebao biti uzor, koji bi trebao biti metar za novinarstvo, vlada strah. Taština jednog čovjeka na HTV-u jača je od bilo kojih principa, pa i principa da novinar ima pravo izraziti svoj stav. Nisu novinari dobivali otkaze onda kada su materijalno povrijedili pravilnike, nego su dobivali otkaze kada su izražavali stav, a posebice kada su izražavali stav o radu glavnog ravnatelja, gospodina Radmana. Tako se s novinarima nije obračunavalo ni u vrijeme komunizma', kaže Vukšić.

I HNS se pobunio zbog 'posljednjeg slučaja nasilja i banditizma u redakciji Hrvatskoga tjednika u Zadru'.

'Na stranu to o kojem se tjedniku radi, sviđa li nam se ili ne sviđa to što on piše, na stranu to kakve političke stavove on promiče i koju političku opciju zagovara. Ovdje se radi o principijelnome pitanju i napadu na slobodu javne riječi, a sloboda javnoga govora i sloboda tiska su temeljne slobode na kojima počiva svako demokratsko društvo. Ne možemo se oglušiti i ne možemo ostati mirni nakon takvih događaja', poručio je Goran Beus Richembergh.

Novinarska je profesija, kaže HNS-ovac, u zadnjih 10 do 15 godina pretrpjela gubitke, gotovo kao i tekstilna industrija.

'Hrvatska demokracija i Hrvatska kao demokratska država nisu savršeni, ni mediji nisu savršeni, daleko od toga. Ali baš zato što nisu savršeni, što nismo savršeni, moramo biti svjesni koliko još posla ima pred nama i čuvati jedni druge, čuvati institucije. Jer oni koji uništavaju prostor javne slobode, javne riječi, i oni koji blate institucije, koji sužavaju prostor njihove afirmacije i jačanja, zapravo zazivaju nedemokratske modele, autoritarne modele, totalitarizam. Tome se mi kao Hrvatski sabor uvijek moramo glasno suprotstavljati', zaključio je Beus Richembergh.