NERVOZA ZBOG PRESUDE?

Zastupnici danas ranije 'bježe' iz Sabora

15.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Iako je uobičajeno da saborski zastupnici radni tjedan završavaju petkom glasanjem oko podneva, parlamentarci će svoje ključiće za glasanje danas uključiti nešto ranije. Tako bi Sabor s radom mogao završiti već oko 10,30, zbog čega su se odmah proširile spekulacije o tome da sabornjaci žele 'zbrisati' ranije zbog presude generalima

Vijest da neće biti uobičajene petkovne rasprave u sabornici, proširila se još jučer u jutarnjim satima i nije dugo trebalo da se pojave spekulacije i kuloarske priče kako pošto-poto žele izbjeći dočekivanje presude generalima Gotovini, Čermaku i Markaču u Saboru. Prema jednom, ne baš uvjerljivom, tumačenju zastupnici presudu žele pratiti od

kuće, no druga, glasnija, glasina kaže da vladajući žele izbjeći eventualne negativne reakcije na moguću osuđujuću presudu generalima, a koje bi mogle rezultirati i iskazivanjem nezadovoljstva na Markovu trgu.

Takve kuloarske priče odmah su u neformalnom razgovoru s novinarima demantirali vodeći saborski HDZ-ovci, koji kažu da nema govora o bijegu ili panici. Objašnjenje je, zapravo, jednostavno - za izglasati ima više od dvadeset točaka, mora se dopuniti dnevni red, a i ne bi bilo u redu da zastupnici raspravljaju dok se generalima čita presuda, kazao je jedan od vodećih HDZ-ovaca.

Spekulacije o bijegu iz Sabora, barem što se tiče te stranke, demantiraju i SDP-ovci. Naime, iz te stranke nam je poručeno kako većina njihovih zastupnika namjerava ostati u Saboru i nakon što predsjedavajući zaključi zasjedanje za ovaj tjedan te parlamentarce pošalje na dvotjedni odmor.