ODLUČILO PREDSJEDNIŠTVO

Zastupnici bez naknade za odvojeni život dok Sabor ne zasjeda

06.04.2016 u 21:50

Bionic
Reading

Saborsko predsjedništvo suglasno je da zastupnici ubuduće neće primati naknadu za odvojeni život dok Sabor ne zasjeda, a u Mostu su nezadovoljni jer nema sveobuhvatnih promjena kada su prava, dužnosti i beneficije zastupnika u pitanju

Dugo su članovi Predsjedništva s klubovima zastupnika vijećali iza zatvorenih vrata prije nego je šef Sabora Željko Reiner izašao pred sedmu silu.

'Donijelo je Predsjedništvo odluku da se ne plaća naknada za odvojeni život u razdoblju u kojem Sabor ne zasjeda, od 15. 7. do 15. 9. i od 15. 12. do 15. 1. te u onom razdoblju kada se Sabor raspusti do formiranja novog Sabora, to obično prođe dva mjeseca. Samom tom odlukom uštedjet će se oko 950 tisuća kuna', objašnjava Reiner. Kako doznajemo, do sada se naknada za odvojeni život nije isplaćivala samo tijekom kolovoza.

Reiner ne misli da su zastupnici previše plaćeni za svoj rad.

'Ja mislim da nisu, ako svoj posao korektno rade, ako uistinu se javljaju za diskusiju, ako raspravljaju o stvarima, ako dolaze na Odbore, ako su ovdje kada treba, sigurno nisu preplaćeni', dodaje predsjednik Sabora.

Da je plaća sasvim dovoljna, smatra Mostov Robert Podolnjak, nezadovoljan što nema volje za cjelovito rješenje koje bi reguliralo prava, obaveze, dužnosti i beneficije zastupnika.

'Većina Klubova zastupnika u ovom trenutku nije spremna na sjednici Hrvatskog Sabora govoriti o cjelovitom uređenju prava i dužnosti zastupnika. Imam osjećaj da ne žele otvarati Pandorinu kutiju svih ovih problema i pitanja koja su prisutna u javnosti i po našem mišljenju - Mosta narušavaju integritet zastupnika u Hrvatskom saboru', rekao je Podolnjak.

Podolnjak bi volio vidjeti rješenja poput njemačkih gdje se zastupnike novčano kažnjava za neobavljanje dužnosti, no od svega toga izgleda neće biti ništa jer Mostovi partneri iz Domoljubne koalicije očito nisu za to, a Most očito nije voljan zaprijetiti rušenjem većine.

Podolnjak je izvijestio i da će na sjednici Odbora za Ustav 14. ovog mjeseca raspisati poziv za izbor 10 ustavnih sudaca.