NOVI IZBORI SVE IZGLEDNIJI

Zastoj u pregovorima grčkih stranačkih čelnika

13.05.2012 u 16:52

Bionic
Reading

Grčki predsjednik sastao se u nedjelju sa stranačkim vođama u posljednjem pokušaju da sastavljanjem koalicije izbjegnu ponavljanje izbora, ali pregovori su odmah prekinuti i čini se da će i propasti zbog neslaganja oko međunarodnoga paketa financijske pomoći i programa štednje

Čelnici triju najvećih stranaka, a nijedan u proteklih tjedan dana nije uspio sastaviti koaliciju, našli su se u predsjedničkoj rezidenciji i predsjednik Karolas Papoulias ima posljednju priliku da od njih zatraži koaliranje ili će, vjerojatno sredinom lipnja, morati raspisati još jedne izbore.

Sastanak je zapao u slijepu ulicu nakon manje od dva sata razgovora, ali stranački čelnici kažu ima nade da se poteškoće prebrode.

"Čak i sad, unatoč problemima na sastanku s predsjednikom, ja sam umjereno optimističan u vezi s mogućnošću sastavljanja vlade", rekao je socijalistički čelnik Evangelos Venizelos čiji je PASOK na nedjeljnim izborima doživio poniženje i bio tek treći. No Venizelos upozorava da vrijeme istječe: "Došao je trenutak istine. Ili ćemo sastaviti vladu ili idemo na izbore".