OBUĆA GLAVU ČUVA

'Zašto ZET nabavlja tri puta skuplje cipele?'

09.04.2013 u 13:07

Bionic
Reading

'ZET putem javne nabave plaća 700 kuna po paru cipela, a takve cipele svatko može kupiti u maloprodaji za 529 kuna; u veleprodaji bi one bile oko 250 kuna. Zašto ZET nabavlja tri puta skuplje cipele?' upitao se na današnjoj konferenciji za novinare Branko Vukšić, kandidat laburista za gradonačelnika Zagreba

Odgovor, kazao je, leži u tome da je 'Zagrebački holding dio hobotnice koja se još uvijek hrani obiljem javnog novca, a SDP i Bandić to odlično znaju'.

Vukšić smatra kako je u ZGH sve isto i da se jedino glumci smjenjuju u ulogama.

'Bandić s SDP-om, Bandić bez SDP-a, SDP bez Bandića i danas s Čovićem, Bernardićem i Ostojićem, a i dalje je sve isto. Građani i dalje plaćaju, ne samo preskupu direkciju, jer to je kap u moru neodgovornog upravljanja Holdingom, već i dalje kroz javnu nabavu cure milijuni kuna i slijevaju se u privatne džepove privilegiranih dobavljača i njihovih mecena. Nije dovoljno što neki u direkciji i upravama Holdinga zarađuju i sedam puta više od prosječne plaće', kazao je Vukšić.

Državna revizija za 2011., podsjetio je Vukšić, pročešljavala je svu papirologiju, poslovne planove, sektor javne nabave, računovodstvo i jasno pokazala da je sustav trošenja javnog novca netransparentan i ukazala na značajne mogućnosti korupcije iako to, naravno, nije izrijekom i rekla.

'Holding nije smanjio troškove niti je restrukturirao tvrtku! Nekad je bio odgovoran Bandić, a danas je odgovoran Ivo Čović, SDP-ov šef Holdinga o čijoj se nesposobnosti već dugo raspravlja, a zna se i da je premijer Milanović dao osobno blagoslov za čuvanje njegova mandata do lokalnih izbora. Koga briga za gubitke i obveze koji stižu na naplatu', mišljenja je Vukšić.

'Ključno je pitanje, smatra laburistički kandidat za gradonačelnika, zašto nitko ne reagira, zašto institucije sustava, poput DORH-a, koji često spominje gradonačelnik Bandić, ne rade svoj posao?' upitao se Vukšić.

Podsjetio je da je u 365 provedenih postupaka javne nabave 2011. za 95 pristigla samo jedna ponuda i zatim zaključen ugovor.

'Ni Bandić, ali niti SDP Gradom Zagrebom ne žele upravljati, već vladati resursima svih nas za osobne probitke. U Zagrebu ima 45.000 nezaposlenih, a bit će ih i više ako to građani na idućim izborima konačno ne spriječe. Možda bi u cipelama od 700 kuna konačno netko trebao otići u Remetinec; to je prvi korak do raščišćavanja stanja u Gradu Zagrebu i Holdingu', zaključio je Vukšić.