MLAŽNJACI NA ČEKANJU

Zašto Zapad tjera Ukrajinu da čeka borbene zrakoplove? Evo što bi u konačnici moglo biti isporučeno Kijevu

02.02.2023 u 10:47

Bionic
Reading

Hoće li obećani zapadni tenkovi biti dovoljni Ukrajini u ratu protiv Rusije? Zašto su Kijevu uskraćeni borbeni zrakoplovi? Je li kategorično odbijanje američkog predsjednika Joea Bidena i ključnih saveznika iz NATO-a da Kijevu pošalju tražene mlažnjake F-16 tek privremeni strateški potez i što se u tom slučaju zapravo čeka? Utjecajni portal Politico danas piše da bi isporuka zrakoplova mogla biti tek pitanje vremena

Fokus SAD-a i Europe trenutno je na slanju oružja za neposrednu borbu, ali zrakoplovi zapravo nisu isključeni.

'Mislim da je to pitanje dugoročnije perspektive', rekao je istočnoeuropski visoki diplomat za Politico, dodajući da se Kijevu mora što prije isporučiti ono što je obećano u siječnju. Kako se rat zahuktava, produbljuje se predanost Zapada Ukrajini, pa niti sofisticirana oprema koja zahtijeva značajnu obuku više nije isključena.

'Mnogi ljudi još uvijek ne shvaćaju da je rat daleko od kraja. Zapravo, čini se da Putin ima veći apetit nego ikad. Bez zračne potpore ne možete voditi moderni rat', rekao je za Politico zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrij Melnik.

Inicijativa za slanje zrakoplova krenula je iz Poljske nekoliko tjedana nakon ruske invazije. Varšava je tada tvrdila da je spremna prebaciti borbene zrakoplove iz sovjetske ere u SAD kako bi ih potom mogla poslati ukrajinskim pilotima. Zaprepašteni Washington odbio je ponudu uz tumačenje da bi obuka bila previše zahtjevna, a slanje zrakoplova iz NATO-ove baze u Ukrajinu moglo bi riskirati izravan sukob s Rusijom. U međuvremenu se mnogo toga promijenilo. Uz sve jasniju spoznaju da bi rovovski rat mogao godinama trajati, u Ukrajinu je počelo stizati teško naoružanje - haubice, raketni sustavi dugog dometa, oklopna vozila. I konačno, saveznici su obećali moderne tenkove zapadne proizvodnje. Odjednom se ideja o borbenim zrakoplovima više nije činila tako čudnom, no Biden i europski saveznici povukli su ručnu kočnicu.

  • +5
Borbeni lovac F-16 Izvor: EPA / Autor: JAKUB KACZMARCZYK

Iza kulisa političari kažu da je nemoguće poslati zrakoplove u Kijev i obučiti pilote na vrijeme za prijeteću rusku ofenzivu. Smatraju i da avioni nisu presudni za te nadolazeće bitke. No drugi podsjećaju da je trebalo vremena i za odluke o isporuci tenkova Patriot i Abrams. Neki američki dužnosnici i savjetnici priznaju da se nastavlja rad na mogućoj isporuci mlažnjaka.

Ukrajinci su optimistični. Melnik kaže da su već probili led u Njemačkoj, u kojoj 'dio stanovništva nije imao pojma kakav sustav naoružanja vojska uopće ima u svom arsenalu'. 'Pomogli smo im u školovanju', dodao je. Kijev traži mlažnjake četvrte generacije, poput američkih F-16, koji su u službi od 1980-ih. Ukrajinski vojni dužnosnici procjenjuju da bi obuka na F-16 mogla trajati šest mjeseci, a američki dužnosnici kažu da bi četiri mjeseca mogla biti dovoljna za iskusne pilote.

  • +3
Tenk Leopard Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

Iako je malo vjerojatno da će SAD poslati svoje borbene zrakoplove, mogao bi dopustiti drugim zemljama da prebace svoje F-16 Kijevu, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane, govoreći pod uvjetom anonimnosti. SAD mora potpisati sve transfere F-16 zbog izvoznih ograničenja, a neke europske zemlje s F-16 u svojoj eskadrili, poput Nizozemske, već su pokazale da su spremne učiniti upravo to. Francuska prelazi na Rafale, što znači da će svoje starije mlažnjake moći dati Ukrajini. Viši dužnosnik ministarstva obrane kaže da i neke druge zemlje govore o tome.

Trenutno su dužnosnici više usredotočeni na slanje protuzračne obrane za zaštitu gradova i infrastrukture, kao i oklopa i topništva za očekivanu proljetnu ofenzivu. Slanje borbenih zrakoplova u Kijev 'ne rješava problem krstarećih projektila, ne rješava problem bespilotnih letjelica', rekao je dužnosnik, dodajući da još nije bilo razgovora na visokoj razini o slanju F-16.

Zapadni saveznici, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Rasmussen, moraju poslati Ukrajini sve što joj treba bez odgode. 'Ako isporučimo sve oružje koje joj treba, Ukrajina može pobijediti', ustvrdio je, naglašavajući da to uključuje preuzimanje Krima, regije koju je Rusija anektirala 2014., a koju mnogi zapadni saveznici trenutačno smatraju zabranjenom zonom.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov sastao se u utorak u Parizu s francuskim dužnosnicima. Predvidio je da bi Ukrajina mogla dobiti F-16, Gripene švedske proizvodnje 'ili nešto iz Francuske'. Pariz je prvi poslao Ukrajini lake tenkove, što je bio temelj saveznicima za odobravanje teških oklopnjaka. Sada Francuska šalje zagonetne signale da bi mogla igrati sličnu ulogu. 'Pitam se što ta poruka znači', rekao je Pierre Haroche, predavač međunarodne sigurnosti na Sveučilištu Queen Mary u Londonu. 'Ako Francuska želi zadržati vodstvo, riječi moraju slijediti djela', zaključio je Haroche.