KAPTOL SE PITA

Zašto Vlada ne demantira 'redovite' sastanke Bozanića i premijera?

06.09.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Potaknut napisima pojedinih medija o navodnim redovitim, od javnosti sakrivenim susretima zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s premijerom Zoranom Milanovićem, Nadbiskupski duhovni stol priopćio je da se time 'želi ostaviti privid kako svaka ozbiljna tema o kojoj progovara Crkva u javnosti gubi na težini, jer se, kako oni tvrde, ionako o svemu njih dvojica dogovaraju'

Na tragu želje za stvaranjem takvog privida pokazatelji su i tri znakovita napisa, kaže se priopćenju, te se citiraju tekstovi iz Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista.

Novi list pisao je, pozivajući se na izvor iz Vlade, da premijer ima redovitu komunikaciju s kardinalom Bozanićem i kako su se dosad nekoliko puta sastali na neutralnom terenu, ni u Banskim dvorima, niti na Kaptolu, dok je Jutarnji list, pozivajući se na izvore iz vrha SDP-a, pisao o tome da je Milanović uspostavio frekventnu i korektnu komunikaciju sa zagrebačkim nadbiskupom, te da oni telefonski komuniciraju razmjerno često, katkad i dva puta tjedno.

U priopćenju se navodi i da je Večernji list, bez navođenja izvora, već pišući o tome kao o stvarnoj činjenici, u kontekstu Milanovićeva nedolaska na misu za Domovinu, pisao da se ispostavilo da se premijer 'nekoliko puta tjedno telefonski čuje s kardinalom Josipom Bozanićem, pa je zacijelo kardinal bio taj koji je stavio svoj potpis na premijerovu ispričnicu'.


Nadbiskupski duhovni stol podsjeća da se od početka godine kardinal sastao dva puta s Milanovićem i to u proširenom sastavu, u siječnju na poziv i u organizaciji predsjednika Republike Ive Josipovića te u travnju ove godine na prijedlog i u organizaciji premijera. Ističe se i da je premijer Milanović dva dana prije proslave Dana državnosti telefonski obavijestio kardinala da neće biti na misi za Domovinu, te inicirao da se održi sastanak o pitanju odnosa Crkve i države.

Ne ulazeći u pitanje odluke predsjednika Vlade s obzirom na njegov odnos prema crkvenoj proslavi Dana državnosti, kardinal je potvrdio svoju koncilsku otvorenost za dijalog s odgovornima u društvu, a na tragu predložene inicijative o sastanku, u prvoj polovici srpnja uslijedila su još dva telefonska razgovora u kojima je odgođen inicirani sastanak, stoji u priopćenju.

Nadbiskupski duhovni stol drži kako se u svjetlu tih činjenica lako može prosuditi koja je nakana tih napisa, te se pita kome je u interesu prikazati odnose Crkve i Države na takav, neistinit način, tko je stvorio izmišljenu podlogu za kasnije manipuliranje i je li moguće da se nitko iz Vlade i SDP-a nije oglasio i opovrgnuo te tvrdnje.

'Za razliku od ustaljene prakse u europskim zemljama demokratske tradicije u kojima postoji redovita komunikacija Crkve i institucija vlasti, bilo protokolarne, bilo druge naravi, što nikomu niti smeta niti je neobično, u Hrvatskoj zacijelo za takvu komunikaciju, koja bi istinski koristila društvu, još nisu sazrele prilike', ističe se u priopćenju. Međutim, prije nego li se i ona uspostavi, treba graditi mostove dijaloga i suradnje u istini i međusobnom uvažavanju za dobro hrvatskoga društva, kojemu su vjernici pozvani dati svoj doprinos, dodaje se.