NE POMAŽE NI VANITY FAIR

Zašto su u padu Obama i Merkel?

05.07.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Više se ne govori o njegovoj fantastičnoj pobjedi i o ulasku Afroamerikanca u Bijelu kuću i sve se više gleda na to tko će je naslijediti. Amerikance i Nijemce više zanima kako izbjeći siromaštvo i kako će im se nacionalne ekonomije izvući iz krize

Prema nedavnom Gallupovom istraživanju, samo 45 posto Amerikanaca vjeruje da je njihov predsjednik Barack H. Obama kvalitetno rukovodio zdravstvenu reformu, a to je bilo jedno od vrućih pitanja njegove uspješne političke kampanje.

Kada se pak gleda stanje unutar političkih tabora, Obama i dalje uživa veliki postotak podrške o demokratskih glasača, njih 74 posto, dok ga podržava samo sedam posto republikanaca. Otprilike ta razlika postoji i kada se gleda podrška njegove ekonomske politike i njegova borba protiv terorizma.

Što se pak tiče ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu, većina, tri četvrtine anketiranih, smatra da Obama ne rukovodi kvalitetno snagama koje bi trebale riješiti problem. Tri četvrtine ispitanika smatra da je bio i ostao preblag pred vlastima British Petroleuma te da je nedopustivo da su na rješavanju krize u Meksičkom zaljevu od njega aktivniji neki poznati glumci kao što su Robert Redford ili Kevin Costner

Obami prijeti gubitak drugog mandata

Dakle, zamor od rata, naročito u Afganistanu, gdje general Petaeus grčevito zagovara pobjedu nad talibanima i Al Kaidom i gdje su trupe SAD-a izgubile preko 1.100 vojnika (preko četiri tisuće Amerikanaca je poginulo u Iraku) te slaba promocija velikih uspjeha kakav je bio ulov vrhovnog vojnog zapovjednika talibana u Pakistanu, Abdula Ghani Baradara, pa onda unutarnji socijalni problemi i ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu, glavni su razlozi zašto Obami pada popularnost. Zbog toga se njegova karizma ubrzano troši, čak i unatoč činjenici da je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Već su krenule i otvorene spekulacije da će dogodine izgubiti većinu u Kongresu nakon parlamentarnih izbora, što bi moglo biti uvod u crni scenarij: da ne bude ponovno izabran za predsjednika SAD-a.

Ozbiljne pukotine u vladiAngele Merkel

U slučaju njemačke kancelarke Angele Merkel, ankete govore da čak 77 posto Nijemaca otvoreno govori i misli da ona ne kontrolira Vladu i da je koalicija s liberalima neuspješna i loša.

Isti broj ispitanih smatra da koalicija neće izdržati do izbora 2013.

Kada se pak analizira što se dogodilo prilikom izbora novoga njemačkog predsjednika, demokršćanina Christiana Wulffa, 66 posto ispitanih smatra da je izbor njezina kandidata tek nakon trećeg kruga za kancelarku bio poražavajući i ponižavajući.

Angela Merkel sada apelira, rječnikom nogometa, na jedinstvo i na osjećaj za pobjedu, uzdajući se u to da će odabranici Joachima Löwa dogurati do naslova, ali pukotine u njezinoj vladavine su očite i ozbiljne.

Kad se biralo predsjednika i kad je postalo jasno da su čak 44 zastupnika otkazala poslušnost Merkelici i šefu liberala Westerwelleu, šef vlade Baden-Würtemberga Stefan Mappus (iz istog CDU-a) glasno je upozorio svojima da 'tko god bude želio sabotirati CDU i gurnuti stranku u veliku krizu, morat će imati hrabrosti pokrenuti javnu raspravu o kancelarki'.

Lukava eliminacija konkurenta Wulffa

Angela Merkel se istrošila. U izboru Christiana Wulffa za nasljednika Horsta Köhlera na čelu države, prevladala je, očito, njezina potreba da eliminira izvjesnog konkurenta na čelu CDU-a tako da ga se riješi iz stranke time što će ga gurnuti na mjesto predsjednika države.

Radnici u strahu od nezaposlenosti bijesni su na Angelu Merkel i njezinu vladu zbog toga što je Njemačka, da spasi Grčku od katastrofe, ali i euro, uložila u grčku rupu bez dna neviđeno puno novca.

Nakon početne nevoljkosti, Njemačka se dogovorila s partnerima iz eurozone i MMF-om oko pomoći Grčkoj. Berlin je pristao i na 750 milijardi eura vrijedan financijski sigurnosni mehanizam za euro.

Brojka nezadovoljnih njezinom vladavinom raste. Sad ih je oko 86 posto. Neće joj pomoći to što ju je časopis Vanity Fair stavio na čelo utjecajnih žena političarki na svijetu. Baš kao što ni rejting Jadranke Kosor, prema tom listu, neće pomoći u svladavanju gotovo nepremostivih ekonomskih poteškoća u kojima se nalazimo.