koronavirus

Zašto su se uzorci slali na sekvencioniranje u Španjolsku? Capak tvrdi da su morali, stručnjak s Ruđera da nisu

11.02.2021 u 08:43

Bionic
Reading

Kako bismo znali koji soj virusa je prisutan u zemlji, uzorci zaraženih trebaju se sekvencionirati. Prvi u Hrvatskoj su to napravili stručnjaci s “Ruđera” predvođeni Oliverom Vugrekom, a kasnije je na natječaju taj posao dodijeljen Zavodu za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a, koji predvodi Kristian Vlahoviček.

U te svrhe je izdvojeno milijun i pol kuna, no tek jučer epidemiolog Bernard Kaić otkrio je kako smo uzorke na sekvencioniranje slali u Španjolsku.

U Hrvatskoj se ti testovi mogu raditi na “Ruđeru Boškoviću”, Centru za forenzička ispitivanja “Ivan Vučetić” i Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Uz to, Hrvatska ima pravo na 200 besplatnih testiranja pri Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC-u).

Iz 24sata su zatražili odgovor od ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka jesu li testiranja u Španjolskoj dio ovih 200 besplatnih u ECDC-u i zašto uzorke šaljemo u Španjolsku kada su se mogli besplatno raditi u Hrvatskoj.

'Slali smo dok nismo mogli kod nas, sad šaljemo u ECDC zato što je to besplatno', poručio je Capak kazavši da u početku nisu mogli to raditi u Hrvatskoj jer nisu imali metode za što treba aparatura, reagencije, software, znanje...”

Vugrek na to je odmah uzvratio da nije istina i tvrdi da imaju svu aparaturu i znanje.

'Uostalom dokazali smo to na početku pandemije, a sada na izlazi treća publikacija u znanstvenim časopisima upravo vezana za sekvencioniranja koja smo radili lani na početku pandemije', istaknuo je Vugrek.

Inače, sekvencioniranje u Hrvatskoj ide tako da uzorke priprema “Ruđer”, a test se radi u Centru za forenziku, iako se sve može napraviti na jednome mjestu. Jedan ovakav test koji može otkriti kojim sojem virusa su zaraženi ljudi u Hrvatskoj stoji 1000 kuna.