DIVLJI ZAPAD 21. STOLJEĆA

Zašto su Amerikanci Osamu nazvali Geronimo?

03.05.2011 u 22:25

Bionic
Reading

Zašto je Geronimo izabran kao kodno ime za operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, nijedan američki dužnosnik još nije službeno objasnio, a vjerojatno ni neće, piše novinarka BBC-a Kathryn Wescott, koja je odlučila sama ponuditi nekoliko mogućih razloga zašto je Bin Laden zaradio kodno ime Geronimo

Otkud najtraženijem svjetskom teroristu ime legendarnog apaškog poglavice, pitanje je kojim se zabavila Wescot za BBC nakon što se saznalo da je 'GERONIMO EKIA' izvještaj koji je američki predsjednik Barack Obama dobio od američkih komandosa nakon završetka akcije u kojoj je ubijen Bin Laden.

EKIA se odnosi na 'Enemy Killed In Action', u prijevodu: neprijatelj ubijen u akciji, a sve je, podsjeća Wescot, počelo još 2001. kad se George W. Bush uživljen u ulogu šerifa vratio na Divlji zapad i izjavio da Osamu treba uloviti 'živog ili mrtvog', a nije trebalo dugo da Afganistan i Pakistan postanu Divlji zapad 21. stoljeća. Zanimljivo je i da je Geronimo, baš poput Bin Ladena, deset godina bio u bijegu pred američkom vojskom.

No jedna je razlika ipak izuzetno bitna - za razliku od Bin Ladena, Geronimo je postao simbol časnog i hrabrog ratnika te odlučnog borca protiv nadmoćnog okupatora. Ne čudi onda što su i dvije elitne jedinice američke vojske dobile nadimak Geronimo, a njegovo su ime izvikivali i specijalci pri iskakanju iz aviona padobranom.