SUMRAK DEMOKRACIJE

Zašto se šuti o sramotnoj vladavini Viktora Orbana?

31.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Antidemokratska revolucija koju premijer Viktor Orban provodi u Mađarskoj izazvala je prosvjede Mađara, osudu uglednih intelektualaca i novinara, zgražanje ostatka Europe, pa čak i natjerala Europsku komisiju da pokrene tri sudska procesa protiv Mađarske

Jedini koji zaglušujuće šute o Orbanovim diktatorskim tendencijama su članovi Europske pučke stranke, kojima je važnija većina u Europskom parlamentu nego vlastiti politički principi.

Otkako su Viktor Orban i njegov Fidesz preuzeli vlast u Mađarskoj, mnogo toga promijenilo se nagore u ovoj susjednoj državi. Zahvaljujući dvotrećinskoj većini koju Fidesz ima u parlamentu promijenjen je ustav, a nova verzija istog sadrži mnoge antidemokratske elemente. Novi zakon o medijima u Mađarsku je de facto uveo cenzuru, a Fidesz masovno smjenjuje nepodobne novinare i oduzima koncesiju opozicijskim radiopostajama. Krenula je i velika čistka u kulturi, a povrh svega toga ugrožena je i neovisnost mađarske Narodne banke.

Orban - potpredsjednik EPP-a

Ugledni mađarski intelektualci, poput pisca Györgyja Konráda, upozoravaju da se u Budimpešti događa sumrak demokracije, opozicija nemoćno gleda kako Orban cijelu državnu upravu i sve javne službe puni sebi odanim kadrovima, a u međuvremenu je reagirala i Europska komisija, koja je pokrenula čak tri tužbe protiv Orbanove Mađarske zbog kršenja Lisabonskog sporazuma. To se rijetko može vidjeti u Bruxellesu, te je samo još jedna dodatna potvrda totalitarizma Orbanovih poteza, zbog kojih je i MMF prekinuo pregovore o financijskoj pomoći ovoj državi, koja se usput nalazi na rubu bankrota.

No, sve to nimalo ne brine europske konzervativce, odnosno Europsku pučku stranku (EPP), koja se konzekventno ne oglašava po tom pitanju, iako cijela Europa bruji o puzajućoj diktaturi u Mađarskoj. Europski pučani u svojem programu pozivaju se na 'slobodnu i pluralnu demokraciju', ljudska prava i 'kršćanski pogled na čovječanstvo', ali su očito spremni zažmiriti kada njihove temeljne vrijednosti krše i ismijavaju njihovi istaknuti članovi. Naime, Viktor Orban je potpredsjednik Europske pučke stranke, koja ima i većinu u Europskom parlamentu, pa je ne želi izgubiti kritiziranjem diktatorskih poteza mađarskih konzervativaca iz Fidesza. EPP u Europskom parlamentu ima osamdesetak glasova prednosti u Strasbourgu u odnosu na opozicijske socijaldemokrate, pa se očito ne žele zamjeriti Orbanu, koji inače ima bliske veze s njemačkim demokršćanima iz CDU-a i bavarskog CSU-a.

Uostalom, kako ističe njemački tjednik Der Spiegel, EPP nije ni trepnula kada je njezin član Silvio Berlusconi donosio zakone čiji je jedini cilj bio da ga spase od zatvora, a zaboravili su na svoje kršćanske vrijednosti kada su bili suočeni s 'bunga bunga zabavama' bivšeg talijanskog premijera, na kojima se orgijalo s maloljetnicama. Vodstvo EPP-a je prešutjelo i korupciju svojih članova iz Bugarske, tako da prešutna podrška Orbanovoj jogurt-revoluciji zapravo i nije iznenađujuća.

Izuzetak potvrđuje pravilo

Uostalom, treba se prisjetiti i da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odlično kotirao u EPP-u te da su neki članovi ovog političkog bloka tvrdili da su mu optužnice namještene. Jednako tako, pučani su ignorirali i zahtjev svojeg člana Gunthera Krichbauma, koji je na ne tako irelevantnoj poziciji predsjednika Odbora za europska pitanja u Bundestagu, kada je ovaj predložio isključivanje DSS-a Vojislava Koštunice iz EPP-a, zbog 'antieuropskih poteza'. Iako je DSS tek promatrač u EPP-u, Kirchbaumov prijedlog je totalno zanemaren i nije prošao. A nema sumnje da je DSS izrazito antieuropski orijentiran.

Zahvaljujući praksi toleriranja korupcije, najgoreg šovinističkog nacionalizma, seks-skandala i kršenja temelja demokracije, EPP održava svoju nadmoć na političkoj sceni Europske unije, zbog čega su sve glasnije kritike na njihov račun. Primjerice, zastupnik SPD-a Gernot Erler konstatira da se 'u Mađarskoj rastače demokracija', te je krajnje vrijeme da 'kancelarka Angela Merkel svojem kolegi konzervativcu Orbanu objasni neke stvari'. Isto konstatira i berlinski politolog Boris Marinov, koji smatra da je jedini razlog za šutnju EPP-a 'želja da se zadrži stabilna većina u Europskom parlamentu'.

Ipak, među istaknutim članovima EPP-a našao se jedan izuzetak (koji zasad samo potvrđuje omertu pučana), a riječ je o Alainu Lamassoureu, bivšem francuskom ministru za Europu i članu Sarkozyjeve stranke UMP. 'Socijalisti, liberali i Zeleni opravdano napadaju Orbana', izjavio je Lamassoure, koji poziva EPP da pokrene postupak isključenja Fidesza zbog 'kršenja temeljnih prava'.

No, sve to ponajviše ovisi o njemačkim konzervativcima, koji su najsnažniji unutar EPP-a, a oni se nemaju namjeru odreći Viktora Orbana, kojeg smatraju 'bliskim prijateljem'. Dotični je toliko popularan u redovima CDU-a i CSU-a jer se 'borio protiv komunizma', kako je objasnio Manfred Weber, zamjenik predsjednika EPP-a. Za svoje zasluge Orban je i nagrađen 2001. nagradom Franz Josef Strauss, koju dodjeljuje fondacija Hanns Seidel, blisko povezana s bavarskim CSU-om. To što je mađarski premijer deset godina kasnije povukao niz antidemokratskih poteza nije dovoljan razlog za bilo kakvu kritiku, pa o svemu napadno šuti i njemačka kancelarka Angela Merkel